Gruzińskie pchali z warzyw
Hej. Ponownie wracam do kuchni, którą pokochałem. A mianowicie do kuchni
gruzińskiej, gdzie pierwsze skrzypce gra bakłażan, buraki, kalafior i granat. Dziś
przygotowałem Wam przekąskę, w trzech odsłonach.
Składniki:
- buraki, kalafior, szpinak liście - po około 400 g każdego
- 150 g orzechów włoskich
- 6 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 1,5 łyżeczki czerwonej papryki
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 łyżeczki octu winnego
- granat i listki mięty do dekoracji
Kalafior i buraki gotujecie osobno. Buraki można kupić też
gotowe ugotowane, jednakże są one wówczas bardzo soczyste więc będziecie musieli poświęcić o wiele więcej
czasu i siły aby je dobrze wycisnąć. Szpinak podsmażacie, a następnie odciskacie
na durszlaku z wody. Ugotowany kalafior po ostygnięciu ugniatacie i pozbawiacie
go nadmiaru wody. Buraki obieracie ze skórki i ścieracie na tarce o grubych
oczkach, a następnie wyciskacie. Orzechy włoskie mielicie z czosnkiem, mieloną
papryką, suszoną kolendrą i natką pietruszki. Doprawiacie solą i pieprzem. Dzielicie
mieszankę na trzy równe części i dodajecie do mas warzywnych. Z mas formujecie
dłońmi małe kuleczki, robicie dołki i dekorujecie pestkami granatu i miętą.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz