Gruzińskie pchali z warzyw






Hej. Ponownie wracam do kuchni, którą pokochałem. A mianowicie do kuchni gruzińskiej, gdzie pierwsze skrzypce gra bakłażan, buraki, kalafior i granat. Dziś przygotowałem Wam przekąskę, w trzech odsłonach.


Składniki:
- buraki, kalafior, szpinak liście - po około 400 g każdego
- 150 g orzechów włoskich
- 6 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 1,5 łyżeczki czerwonej papryki
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 łyżeczki octu winnego
- granat i listki mięty do dekoracji

Kalafior i buraki gotujecie osobno. Buraki można kupić też gotowe ugotowane, jednakże są one wówczas bardzo soczyste więc będziecie musieli poświęcić o wiele więcej czasu i siły aby je dobrze wycisnąć. Szpinak podsmażacie, a następnie odciskacie na durszlaku z wody. Ugotowany kalafior po ostygnięciu ugniatacie i pozbawiacie go nadmiaru wody. Buraki obieracie ze skórki i ścieracie na tarce o grubych oczkach, a następnie wyciskacie. Orzechy włoskie mielicie z czosnkiem, mieloną papryką, suszoną kolendrą i natką pietruszki. Doprawiacie solą i pieprzem. Dzielicie mieszankę na trzy równe części i dodajecie do mas warzywnych. Z mas formujecie dłońmi małe kuleczki, robicie dołki i dekorujecie pestkami granatu i miętą.  

Smacznego !!!
 

Komentarze

Popularne posty