Gruzińskie ragout z wołowiny

 

Gruzińskie ragout to potrawa pachnąca przyprawami, gdzie pierwsze skrzypce oprócz mięciutkiej wołowiny odgrywa kolendra, koper i cynamon.

Składniki:
- ½ kg wołowiny
- 2 duże cukinie
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 2-3 duże pomidory (około 300 g)
- 250 g zielonej fasolki szparagowej bez łyka
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka jarzynki bez soli
- sól
- pieprz
- 2 szkl. wody
- olej rzepakowy

Zaczynamy.
Mięso pokroisz w kostkę, chyba że kupiłeś już mięso gulaszowe to tylko przekrawasz zbyt duże kawałki na mniejsze. Myjesz w zimnej wodzie i doprawiasz solą, suszonymi liśćmi kolendry i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszasz i odstawiasz na około 30 minut do lodówki. Jeśli chcesz podszykować mięso dzień wcześniej to nie ma z tym problemu. Mięso po prostu lepiej przejdzie przyprawami. Następnie przesmażasz je na tłuszczu do zrumienienia. Pamiętaj aby nie ruszać wciąż mięsa na patelni - pierw musi się zamknąć. W międzyczasie szykujesz warzywa. Obraną marchew kroisz w kostkę, tak jak i cukinie (ich nie obieraj). Fasolkę tniesz na kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę obierasz i kroisz w małe piórka, zaś pomidory sparzasz, obierasz i kroisz w średniej wielkości kostkę. Wszystkie warzywa wrzucasz do garnka z podsmażonym mięsem i wszystko lekko podsmażasz, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalewasz 2 szkl. wody i dusisz pod przykryciem do miękkości składników. Na koniec doprawiasz potrawę solą i pieprzem, a także odrobiną niezbyt gruzińskiej przyprawy, a mianowicie jarzynką.
Gotową potrawę nałożyć do naczyń i posypać dużą ilością posiekanego koperku.
Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty