Gruzińskie ragout z wołowiny
Gruzińskie ragout to potrawa
pachnąca przyprawami, gdzie pierwsze skrzypce oprócz mięciutkiej wołowiny
odgrywa kolendra, koper i cynamon.
Składniki:
- ½ kg wołowiny
- 2 duże cukinie
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 2-3 duże pomidory (około
-
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka jarzynki bez soli
- sól
- pieprz
- 2 szkl. wody
- olej rzepakowy
Zaczynamy.
Mięso pokroisz w kostkę, chyba że
kupiłeś już mięso gulaszowe to tylko przekrawasz zbyt duże kawałki na mniejsze.
Myjesz w zimnej wodzie i doprawiasz solą, suszonymi liśćmi kolendry i
cynamonem. Wszystko dokładnie mieszasz i odstawiasz na około 30 minut
do lodówki. Jeśli chcesz podszykować mięso dzień wcześniej to nie ma z tym
problemu. Mięso po prostu lepiej przejdzie przyprawami. Następnie przesmażasz
je na tłuszczu
do zrumienienia. Pamiętaj aby nie ruszać wciąż mięsa na patelni - pierw musi
się zamknąć.
W międzyczasie szykujesz warzywa. Obraną marchew kroisz w kostkę, tak jak i
cukinie (ich nie obieraj). Fasolkę tniesz na kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę
obierasz i kroisz w małe piórka, zaś pomidory sparzasz, obierasz i kroisz w
średniej wielkości kostkę. Wszystkie warzywa wrzucasz do garnka z podsmażonym
mięsem i wszystko lekko podsmażasz, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko zalewasz 2 szkl. wody i dusisz pod przykryciem do miękkości
składników. Na koniec doprawiasz potrawę solą i pieprzem, a także odrobiną
niezbyt gruzińskiej przyprawy, a mianowicie jarzynką.
Gotową potrawę nałożyć do naczyń
i posypać dużą ilością posiekanego koperku.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz