Sałatka z tuńczykiem




Witam, to szybki przepis na sałatkę z tuńczykiem, który nie wymaga dużej ilości składników.
A mianowicie:

Składniki:

- 2 puszki tuńczyka w oleju
- ser żółty typu gouda 250 g
- 3 cebule
- 10 jaj
- majonez - najlepiej jak Wam się uda zdobyć majonez, który przedstawiam na zdjęciu, gdyż zawiera on inne składniki niż dotychczas stosowany zwykle w kuchni oraz poprzez jego dodanie sałatka nie wymaga już doprawiania solą i pieprzem.  Majonez najczęściej spotykany jest w Niemczech skąd i ja go posiadam dzięki uprzejmości rodziny.

I tak zaczynamy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie kroimy je w paski aby nie rozciapały się nam w sałatce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli jest wyczuwalna gorycz cebuli układamy ją na ściereczce, posypujemy solą i odciskamy powstały sok. Wówczas pamiętajcie aby nie przesadzić z ww. majonezem lub gdy używacie zwykłego majonezu z doprawieniem sałatki. Przecież nie chcecie aby goście narzekali na jej smak. Tuńczyka odsączacie z zalewy i przerzucacie do miski. Nie kruszcie tuńczyka zbyt mocno gdyż zniknie. Dodajecie pokrojone jajka, cebule i starty na grubych oczkach ser. Wszystko dokładnie mieszacie dodając przy okazji majonez. Tak jak wspomniałem, jeśli użyjecie zwykłego majonezu doprawiacie sałatkę solą i pieprzem.
Prostce prawda?
Smacznego






Komentarze

Popularne posty