Sałatka z tuńczykiem
Witam, to szybki przepis na
sałatkę z tuńczykiem, który nie wymaga dużej ilości składników.
A mianowicie:
A mianowicie:
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- ser żółty typu gouda 250 g
- 3 cebule
- 10 jaj
- majonez - najlepiej jak Wam się uda zdobyć majonez, który
przedstawiam na zdjęciu, gdyż zawiera on inne składniki niż dotychczas
stosowany zwykle w kuchni oraz poprzez jego dodanie sałatka nie wymaga już
doprawiania solą i pieprzem. Majonez
najczęściej spotykany jest w Niemczech skąd i ja go posiadam dzięki uprzejmości
rodziny.
I tak zaczynamy. Jajka gotujemy na
twardo i studzimy. Następnie kroimy je w paski aby nie rozciapały się nam w
sałatce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli jest wyczuwalna gorycz cebuli
układamy ją na ściereczce, posypujemy solą i odciskamy powstały sok. Wówczas
pamiętajcie aby nie przesadzić z ww. majonezem lub gdy używacie zwykłego
majonezu z doprawieniem sałatki. Przecież nie chcecie aby goście narzekali na
jej smak. Tuńczyka odsączacie z zalewy i przerzucacie do miski. Nie kruszcie
tuńczyka zbyt mocno gdyż zniknie. Dodajecie pokrojone jajka, cebule i starty na
grubych oczkach ser. Wszystko dokładnie mieszacie dodając przy okazji majonez.
Tak jak wspomniałem, jeśli użyjecie zwykłego majonezu doprawiacie sałatkę solą
i pieprzem.
Prostce prawda?
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz