Wołowina po chińsku z ryżem jaśminowym
Dziś pobawimy się troszkę wołowiną, którą
przygotujemy na sposób chiński. Poza przygotowaniem składników, potrawa jest
szybka do przyrządzenia.
Składniki:
- 400 g wołowiny
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 3 pędy selera naciowego
- 8-10 pieczarek bez nóżek
- 8 kolb marynowanej małej kukurydzy
- 1 cebula
- 2 łyżeczki pieprzu marynowanego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 4 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Zaczynamy.
Wołowinę dokładnie myjecie i kroicie w niewielkie
kawałki. Polewacie ją sosem sojowym i posypujecie przyprawą do potraw
chińskich. Wszystko dokładnie mieszacie i wstawiacie do lodówki. W tym czasie
szykujecie pozostałe składniki. Papryki drylujecie i kroicie w paseczki, seler,
pieczarki, czosnek siekacie na małe kawałki. Cebulę kroicie w piórka. Kukurydzę
odsączacie z zalewy i przekrawacie na pół po jej długości. Po upływie około 15
minut leżakowania mięsa w lodówce, wyciągacie je i pozostawiacie do nabrania temperatury
pokojowej. Do woka wlewacie oliwę i podsmażacie na niej poszatkowany czosnek.
Dodajecie wołowinę i małą ilość wody celem podduszenia mięsa. Zwiększacie
temperaturę. Dodajecie: cebulę, papryki, kukurydzę, pieczarki oraz marynowany
pieprz. Wszystko podsmażacie. Wlewacie sos sojowy i sos ostrygowy. Doprawiacie solą i
pieprzem. Pod koniec dodajecie pokrojone pędy selera. Wszystko dokładnie
mieszacie i dusicie do zmiękczenia mięsa i warzyw.
Ryż gotujecie zgodnie z przepisem w osolonej
wodzie. Po ugotowaniu, ryż wykładacie według uznania i nakładacie porcję
wołowiny.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz