Tarta ze szpinakiem, serem feta i salami
Tarta zawsze w modzie i łatwa w przygotowaniu. Co
można chcieć więcej? No tak smak! Ta mówi sama za siebie. Wypróbujcie.
Składniki:
- 200 g liści świeżego szpinaku
- około 6 dużych plastrów salami
- 100 g sera feta
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 10 oliwek zielonych lub czarnych
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 1 ciasto francuskie
Szpinak dokładniej umyj i włóż na dużą patelnię, podlej
niewielką ilością wody. Kiedy będzie już gotowy dodaj pokrojone w paski suszone
pomidory i pokrojone oliwki. Dopraw wszystko gałką muszkatołową. Następnie zdejmij
z ognia i dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw ewentualnie pieprzem i
solą. Ostudź farsz. Kiedy będzie już
chłodny dodaj dwa roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.
Na przygotowaną uprzednią formę do tart wyłóż ciasto
francuskie. Na cieście ułóż równomiernie plastry salami, a na wierzch ww.
farsz.
Tartę upiecz w piekarniku nagrzanym do 1800C
aż do zrumienienia ciasta - pieczenie
nie powinno Ci zająć dłużej niż 30 minut.
Do tarty polecam sos tzatizki, którego przepis
znajdziesz na moim blogu - strona „Dodatki”.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz