Tarta ze szpinakiem, serem feta i salami




Tarta zawsze w modzie i łatwa w przygotowaniu. Co można chcieć więcej? No tak smak! Ta mówi sama za siebie. Wypróbujcie.

Składniki:
- 200 g liści świeżego szpinaku
- około 6 dużych plastrów salami
- 100 g sera feta
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 10 oliwek zielonych lub czarnych
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 1 ciasto francuskie

Szpinak dokładniej umyj i włóż na dużą patelnię, podlej niewielką ilością wody. Kiedy będzie już gotowy dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojone oliwki. Dopraw wszystko gałką muszkatołową. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw ewentualnie pieprzem i solą.  Ostudź farsz. Kiedy będzie już chłodny dodaj dwa roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.
Na przygotowaną uprzednią formę do tart wyłóż ciasto francuskie. Na cieście ułóż równomiernie plastry salami, a na wierzch ww. farsz.
Tartę upiecz w piekarniku nagrzanym do 1800C aż do zrumienienia ciasta  - pieczenie nie powinno Ci zająć dłużej niż 30 minut.   

Do tarty polecam sos tzatizki, którego przepis znajdziesz na moim blogu - strona „Dodatki”.

Smacznego !!!



Komentarze

Popularne posty