Szynka wolno dojrzewająca



Składniki:

- 1,5 kg surowej szynki wieprzowej (tzw. kulka)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- 1 łyżka soli peklowej
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki pikantnej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 1 główka czosnku
- sznurek do wędlin
- siatka do wędlin lub zwyczajna rajstopa

Zaczynasz od dokładnego umycia mięsa, które następnie suszysz przy użyciu ręcznika papierowego. Posypujesz mięso dokładnie cukrem, aby było całkowicie nim pokryte. Tak przygotowane układasz w brytfannie do ciasta i wkładasz do lodówki na 24 godziny, przy czym po 12 godzinach odlewasz wytrąconą wodę. Po 24 godzinach mięso dokładnie płuczesz w zimnej wodzie i ponownie suszysz ręcznikiem papierowym. Czyste i wytarte mięso obtaczasz w soli połączonej z solą peklową, którą  ja osobiście kupiłem w sklepie chemicznym. I znów mięso odstawiasz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odlewasz wodę, mięso myjesz i wycierasz. Przychodzi czas na doprawienie. Czosnek wyciskasz przez praskę, robisz mieszankę z ww. przypraw i obtaczasz szynkę, którą następnie wstawiasz znów do lodówki ponownie na 24 godziny. Po 24 godzinach mocno wiążesz szynkę sznurkiem do mięsa lub innym - metodę wiązania znajdziesz bez problemu w internecie. Związaną szynkę wkładasz do siatki lub rajstopy i wieszasz w suchym i przewiewnym miejscu. Pozostało czekanie. W moim przypadku, szynkę pozostawiam na 14 dni.
Pamiętaj możesz sam dopasować smaki poprzez zmianę rodzaju przypraw, możesz zmienić również rodzaj mięsa. Możesz wypróbować przepis przy zastosowaniu karkówki lub schabu.

Życzę udanego dzieła i smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty