Makaron farfalle z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym
Cześć, dziś przepis nawiązujący do sezonu kurkowego, które obecnie można kupić świeże a dodatkowo w niskiej cenie.
Składniki:
-
500 g makaronu farfalle
-
1 opakowanie świeżego szpinaku
-
400 g kurek
-
1 duża śmietana 12%
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oleju
-
sól
-
pieprz
Makaron
gotujecie w osolonej wodzie. Szpinak dokładnie płuczecie i odrywacie łodyżki.
Kurki bardzo dobrze płuczecie, gdyż zawierają sporo piasku. Na patelnię
wlewacie olej, wrzucacie kurki. Smażycie je tak długo, aż zmiękną i odparuje
większość powstałego płynu. Następnie
dodajecie szpinak oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażycie i
doprawiacie do smaku solą i pieprzem. Podstawę sosu studzicie i dodajecie
śmietanę. Wszystko dokładnie mieszacie i zagotowujecie na małym ogniu. W razie
potrzeby ponownie doprawiacie do smaku. Ugotowany makaron wykładacie na talerz
i polewacie przygotowanym sosem.
Do dzieła i życzę smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz