Makaron farfalle z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym




Cześć, dziś przepis nawiązujący do sezonu kurkowego, które obecnie można kupić świeże a dodatkowo w niskiej cenie.

Składniki:
- 500 g makaronu farfalle
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 400 g kurek
- 1 duża śmietana 12%
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz 

Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Szpinak dokładnie płuczecie i odrywacie łodyżki. Kurki bardzo dobrze płuczecie, gdyż zawierają sporo piasku. Na patelnię wlewacie olej, wrzucacie kurki. Smażycie je tak długo, aż zmiękną i odparuje większość powstałego płynu.  Następnie dodajecie szpinak oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażycie i doprawiacie do smaku solą i pieprzem. Podstawę sosu studzicie i dodajecie śmietanę. Wszystko dokładnie mieszacie i zagotowujecie na małym ogniu. W razie potrzeby ponownie doprawiacie do smaku. Ugotowany makaron wykładacie na talerz i polewacie przygotowanym sosem.


Do dzieła i życzę smacznego !!! 

Komentarze

Popularne posty