Mini zapiekanki czyli brokuł, kalafior i łosoś pod beszamelem

 




Składniki:
- 1 średni brokuł
- 1 średni kalafior
- 1 opakowanie łosia sałatkowego
- 2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- zioła prowansalskie

Cześć, przedstawiam Wam szybką, a zarazem bardzo dobrą przystawkę.

Zacznijcie prace od przygotowania sosu beszamelowego:
Do rondelka wrzucacie masło i powoli rozpuszczacie na małym ogniu. Dosypujecie mąkę i mieszacie trzepaczką, aż składniki się połączą. Do jednolitej masy wlewacie powoli mleko cały czas podgrzewając i mieszając sos. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawiacie go solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzacie do wrzenia. Gotowe.

Następnie:
Brokuł i kalafiora dokładnie myjecie i dzielicie na większe różyczki, a następnie gotujecie w lekko osolonej wodzie. Kiedy brokuł i kalafior będą już al dente odcedzacie. Do foremek do zapiekania wkładacie po kilka różyczek brokułu i  kalafiora. Wszystko posypujecie solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie zalewacie sosem beszamelowym przygotowanym uprzednio. Na wierzchu układacie łososia sałatkowego. Na koniec układacie plastry mozzarelli. Foremki wstawiacie do gorącego piekarnika (termoobieg 1900C)  i pieczecie, aż do roztopienia i zrumienienia sera.  

Moi mili, łososia możecie zastąpić salami a mozzarellę żółtym serem - to już zależy od Was samych. Obydwie wersje są sprawdzone i przepyszne. Polecam urozmaicanie ww. dania.

Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty