Mini zapiekanki czyli brokuł, kalafior i łosoś pod beszamelem
Składniki:
-
1 średni brokuł
-
1 średni kalafior
-
1 opakowanie łosia sałatkowego
-
2 kulki mozzarelli
-
2 łyżki mąki
-
2 łyżki masła
-
2 szklanki mleka
-
sól
-
biały pieprz
-
gałka muszkatołowa
-
zioła prowansalskie
Cześć,
przedstawiam Wam szybką, a zarazem bardzo dobrą przystawkę.
Zacznijcie
prace od przygotowania sosu beszamelowego:
Do
rondelka wrzucacie masło i powoli rozpuszczacie na małym ogniu. Dosypujecie
mąkę i mieszacie trzepaczką, aż składniki się połączą. Do jednolitej masy
wlewacie powoli mleko cały czas podgrzewając i mieszając sos. Gdy sos uzyska
konsystencję gęstej śmietany doprawiacie go solą, białym pieprzem i gałką
muszkatołową. Doprowadzacie do wrzenia. Gotowe.
Następnie:
Brokuł
i kalafiora dokładnie myjecie i dzielicie na większe różyczki, a następnie
gotujecie w lekko osolonej wodzie. Kiedy brokuł i kalafior będą już al dente
odcedzacie. Do foremek do zapiekania wkładacie po kilka różyczek brokułu i kalafiora. Wszystko posypujecie solą,
pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie zalewacie sosem beszamelowym
przygotowanym uprzednio. Na wierzchu układacie łososia sałatkowego. Na koniec układacie
plastry mozzarelli. Foremki wstawiacie do gorącego piekarnika (termoobieg 1900C)
i pieczecie, aż do roztopienia i
zrumienienia sera.
Moi
mili, łososia możecie zastąpić salami a mozzarellę żółtym serem - to już zależy
od Was samych. Obydwie wersje są sprawdzone i przepyszne. Polecam urozmaicanie
ww. dania.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz