Rollsy z czerwoną kapustą i szynką wieprzową




Zapraszam na drugą propozycję rollsów, nadających się idealnie na zimną przekąskę.

Składniki:
- pół główki małej kapusty czerwonej
- ½ kg szynki wieprzowej
- ½ puszki kukurydzy
- 2 jabłka
- ok. 17 arkuszy papieru ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżeczki chrzanu
- ½ pęczka pietruszki
- ½ pęczka drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- oliwa

Szynkę kroicie w drobną kostkę - jak na gulasz, marynujecie w oliwie, soli i pieprzu. Czas marynowania to około 10 minut leżakowania w lodówce. Po tym czasie mięso wyjmujecie z lodówki i pozostawiacie do nabrania temperatury pokojowej. Następnie mięso podsmażacie i zalewacie niewielką ilością wody celem podduszenia do miękkości. Pozostawiacie do wystygnięcia.
Kapustę drobno szatkujecie. Jabłka obieracie i ścieracie na tarce o grubych oczkach. Natkę szatkujecie na małe cząstki. Wszystkie składniki łączycie z mięsem i kukurydzą, przy czym 1/3 natki pozostawiacie do dekoracji. Przygotowujecie sos z jogurtu, majonezu, wyciśniętego przez praskę czosnku, chrzanu. Wszystko dokładnie mieszacie i doprawiacie do smaku solą oraz pieprzem. Papier ryżowy lekko nasączacie wodą, nakładacie sporą porcję farszu na papier ryżowy i zawijacie jak krokiety.

Na koniec przygotowane rollsy posypujecie pozostałą natką pietruszki.

Smacznego !!! 









Komentarze

Popularne posty