Rollsy z czerwoną kapustą i szynką wieprzową
Zapraszam na drugą propozycję rollsów, nadających się idealnie na zimną
przekąskę.
Składniki:
- pół główki małej kapusty czerwonej
- ½ kg szynki wieprzowej
- ½ puszki kukurydzy
- 2 jabłka
- ok. 17 arkuszy papieru ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżeczki chrzanu
- ½ pęczka pietruszki
- ½ pęczka drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- oliwa
Szynkę kroicie w drobną kostkę - jak na gulasz,
marynujecie w oliwie, soli i pieprzu. Czas marynowania to około 10 minut
leżakowania w lodówce. Po tym czasie mięso wyjmujecie z lodówki i pozostawiacie
do nabrania temperatury pokojowej. Następnie mięso podsmażacie i zalewacie
niewielką ilością wody celem podduszenia do miękkości. Pozostawiacie do
wystygnięcia.
Kapustę drobno szatkujecie. Jabłka obieracie i
ścieracie na tarce o grubych oczkach. Natkę szatkujecie na małe cząstki. Wszystkie
składniki łączycie z mięsem i kukurydzą, przy czym 1/3 natki pozostawiacie do
dekoracji. Przygotowujecie sos z jogurtu, majonezu, wyciśniętego przez praskę
czosnku, chrzanu. Wszystko dokładnie mieszacie i doprawiacie do smaku solą oraz
pieprzem. Papier ryżowy lekko nasączacie wodą, nakładacie sporą porcję farszu na papier ryżowy i
zawijacie jak krokiety.
Na koniec przygotowane rollsy posypujecie pozostałą
natką pietruszki.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz