Rollsy z makaronem sojowym, marchwią i paluszkami krabowymi
Zapraszam na rollsy, które idealnie nadają się na przekąskę podawaną na
zimno.
Składniki:
- 5 marchewek średniej wielkości
- 1 paczka paluszków krabowych
- 1 mała papryka czerwona
- 1 papryka chilli
- pęczek natki pietruszki
- ¼ główki sałaty lodowej
- ½ dużej paczki makaronu sojowego
- ok. 17 arkuszy papieru ryżowego
- 1 łyżka jarzynki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- biały sezam
Makaron gotujecie w wodzie z jarzynką i sosem
sojowym. Po ugotowaniu makaron pozostawiacie do wystygnięcia. Marchewki
obieracie i ścieracie na tarce o grubych oczkach, paprykę słodką oraz chilli
drylujecie i kroicie w kostkę. Paluszki krabowe kroicie w małe porcje. Sałatę
lodową i natkę pietruszki drobno szatkujecie. Wszystkie składniki dokładnie
mieszacie, doprawiając majonezem, solą i pieprzem. Dodajecie pokrojony makaron
i ponownie wszystko dobrze mieszacie. Papier ryżowy lekko nasączacie wodą,
nakładacie na niego sporą porcję farszu i zawijacie jak krokiety.
Na koniec przygotowane rollsy posypujecie sezamem.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz