Sałatka z kaszy kuskus






Sałatka wegetariańska z niedużą ilością składników i łatwa do przygotowania – gorąco polecam. Wskazuję, że w przypadku chęci przygotowania papryki zapiekanej z kuskusem mamy dzięki poniższemu przepisowi idealny farsz, gdzie należy wyłączyć jeden składnik – oczywiście krojoną paprykę.

Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 garście orzechów nerkowca lub garść orzechów pinii
- 1 opakowanie sera sałatkowego
- oliwa
- jarzynka
- sól
- pieprz
 
Kaszę kuskus wsypujecie do głębokiego naczynia i zalewacie gorącą wodą – około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Posykujecie odrobiną jarzynki, aby kasza nabrała smaku i nie była mdła.
Oczekując na napęcznienie kaszy, papryki drylujecie i kroicie w drobną kostkę, tak jaki i ser. Pomidory kroicie w ćwiartki, szczypiorek i natkę szatkujecie, zaś orzechy przekrawacie na pół i zrumieniacie na suchej patelni w celu nabrania przez nie chrupkości i uwidocznienia większego smaku 
Kiedy orzechy przestygną, a kasza będzie już gotowa, wszystkie składniki dokładnie mieszacie ze sobą, doprawiając oliwą, solą oraz pieprzem. Gotowe. 

Smacznego !!! 


Komentarze

Popularne posty