Sałatka z kaszy kuskus
Sałatka wegetariańska z niedużą ilością składników
i łatwa do przygotowania – gorąco polecam. Wskazuję, że w przypadku
chęci przygotowania papryki zapiekanej z kuskusem mamy dzięki poniższemu
przepisowi idealny farsz, gdzie należy wyłączyć jeden składnik – oczywiście
krojoną paprykę.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 garście orzechów nerkowca lub garść orzechów
pinii
- 1 opakowanie sera sałatkowego
- oliwa
- jarzynka
- sól
- pieprz
Kaszę kuskus wsypujecie do głębokiego naczynia i
zalewacie gorącą wodą – około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Posykujecie odrobiną
jarzynki, aby kasza nabrała smaku i nie była mdła.
Oczekując na napęcznienie kaszy, papryki drylujecie
i kroicie w drobną kostkę, tak jaki i ser. Pomidory kroicie w ćwiartki,
szczypiorek i natkę szatkujecie, zaś orzechy przekrawacie na pół i zrumieniacie
na suchej patelni w celu nabrania przez nie chrupkości i uwidocznienia większego smaku
Kiedy orzechy przestygną, a kasza będzie już
gotowa, wszystkie składniki dokładnie mieszacie ze sobą, doprawiając oliwą,
solą oraz pieprzem. Gotowe.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz