Cheeseburger z buraków i kaszy jaglanej
Witam
Moich Drogich kucharzy. Dziś kolejna odsłona wegetariańskiego cheeseburgera.
Tak jak poprzedni cheeseburger i ten niestety wymaga sporo czasu, aby danie
zachwycało swoim smakiem.
Zaczynamy.
Etap I - bułki, porcja: 12
średnich sztuk –
zgodnie z przepisem podanym przy daniu „Cheeseburger
z soczewicy i kaszy jaglanej, podawany w domowej bułce przy
akompaniamencie frytek z batatów”.
Etap
II - kotlety z buraków i kaszy jaglanej, porcja: 8 dużych kotletów.
Składniki:
- 1 kg średnich
surowych buraków
- 200 g kaszy
jaglanej
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4-5 łyżek ziaren
słonecznika (prażony i solony)
- 1 pęczek natki
pietruszki
- 1 szczypta
pieprzu
- 2 szczypty soli
- ½ łyżeczki vegety
Zaczynacie
od dokładnego umycia buraków i ich obrania, które następnie ścieracie na tarce
z dużymi oczkami. Kaszę dokładnie płuczecie w zimnej wodzie i gotujecie ją z
małą ilością soli przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekacie i
przesmażacie na małej ilości oleju rzepakowego (około 2 łyżki. Możecie również pominąć etap smażenia, wówczas cebulę kroicie w kostkę a czosnek przeciskacie przez praskę.
Natkę pietruszki drobno siekacie. Przestygniętą kaszę łączycie z burakami, kaszą,
olejem, cebulą, czosnkiem oraz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę
odstawiacie do lodówki na około 15 minut.
Po
tym czasie formujecie kotlety, które pieczecie w piekarniku nagrzanym do 1900C
(termoobieg) przez 30 minut na każdej stronie. W zależności od zawartości soku
w burakach, czas pieczenia może się przedłużyć. Tu musicie sprawdzać stan upieczenia kotletów.
Etap III - frytki z batatów,
porcja: 4 osoby -
zgodnie z przepisem podanym przy daniu „Cheeseburger
z soczewicy i kaszy jaglanej, podawany w domowej bułce przy
akompaniamencie frytek z batatów”.
Etap IV - Złożenie i dekoracja
- zgodnie z przepisem podanym przy daniu „Cheeseburger z soczewicy i kaszy jaglanej, podawany w domowej bułce
przy akompaniamencie frytek z batatów”.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz