Cheeseburger z soczewicy i kaszy jaglanej, podawany w domowej bułce przy akompaniamencie frytek z batatów
Cześć Moi Drodzy. Dziś przygotowałem dla Was danie wegetariańskie,
które niestety wymaga sporo czasu na jego wykonanie. Ale uwierzcie mi, naprawdę
się opłaca. Kto spróbuje z pewnością będzie zachwycony i powtórzy swoje dzieło niejednokrotnie,
kiedy najdzie go ochota na tzw. fast food w zdrowszej wersji.
A więc zaczynamy.
Etap
I - bułki, porcja: 12 średnich sztuk.
Składniki:
- 9 łyżek płatków owsianych
- 100 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2-3 szczypty soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- 800 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki pestek dyni + do posypania bułek
- 4 łyżki pestek słonecznika + do posypania bułek
- 1 łyżka kminku w ziarnach
- woda do zwilżenia bułek
Mleko podgrzewacie. Do przygotowanej uprzednio miski
wkruszacie droższe, dodajecie cukier i dwie łyżki mleka. Wszystkie składniki
dokładnie rozcieracie łyżką. Następnie dodajecie płatki owsiane, sól, pozostałą
ilość mleka. Przykrywacie miskę ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce na
około 20 minut.
Po tym czasie dodajecie pozostałe składniki, które
dobrze wyrabiacie. Sugeruję dodać nasiona na koniec procesu wyrabiania masy.
Następnie formujecie bułki, które wykładacie na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywacie je ściereczką i odstawiacie
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Po wyrośnięciu lekko zwilżacie bułki i posypujecie
je pestkami dyni i słonecznika. Możecie również użyć innych, ulubionych nasion.
Pieczecie bułki przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 1900C
(termoobieg).
Po upieczeniu bułki przekładacie na kratkę, aby nie
zaparowały od spodu.
Etap
II - kotlet z soczewicy i kaszy jaglanej, porcja: 4 duże kotlety.
Składniki:
- 2 puszki gotowej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 30 g mąki pszennej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szczypta pieprzu
- 2 szczypty soli
- ½ łyżeczki kurkumy
Zaczynacie od zblenderowania odsączonej z zalewy
soczewicy. Kaszę dokładnie płuczecie w zimnej wodzie i gotujecie ją z małą
ilością soli przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekacie i przesmażacie na
małej ilości oleju (około 2 łyżki). Przestygniętą kaszę łączycie ze
zblenderowaną soczewicą, przesmażoną cebulą z czosnkiem oraz z pozostałymi
składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiacie do lodówki na około 15 minut.
Po tym czasie formujecie kotlety i smażycie je na
rozgrzanej patelni. Sugeruję użycie patelni grillowej z niewielką ilością oleju
w celu uniknięcia rozpadnięcia się kotletów. Usmażone kotlety układacie na
ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru oleju.
Etap
III - frytki z batatów, porcja: 4 osoby.
Składniki:
- 3
duże bataty
-
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
-
2 szczypty soli
- 1
łyżeczka suszonego czosnku
- 1
łyżeczka papryki słodkiej
- 1
łyżeczka kminku mielonego
-
1 łyżeczka majeranku
- 1
łyżeczka kopru
- 1
łyżeczka ostrej papryki
Zaczynacie
od obrania batatów. Następnie kroicie je w kształt frytek, zalewacie olejem lub
oliwą i wsypujecie ww. przyprawy. Wszystko bardzo dobrze mieszacie i
odstawiacie na około 20 minut. Blachę wykładacie papierem do pieczenia i
wysypujecie na niego przygotowane frytki. Frytki pieczecie w piekarniku
nagrzanym do 1900C (termoobieg) przez około 30 minut. Drobna uwaga.
Batat jest warzywem, które mimo pieczenia nie nabiera chrupkości, więc nie
doczekacie się niestety takiej tekstury.
Etap
IV - Złożenie i dekoracja.
Bułki
przekrawacie na pół i układacie na parę chwil na patelni grillowej (miąższem do
powłoki patelni) w celu uzyskania chrupkości. Bułkę smarujecie majonezem lub
ketchupem, wykładacie sałatę, podgrzany kotlet z plasterkiem żółtego sera,
następnie inne ulubione warzywa np. cebulę, pomidora, ogórka świeżego oraz
kiszonego czy marynowanego. Inne dodatki mile widziane. Zamkniętą bułkę
spinacie patyczkiem do szaszłyków, układacie z przygotowanymi frytkami na
talerzu, przybranym pogniecionym papierem do pieczenia.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz