Cheeseburger z soczewicy i kaszy jaglanej, podawany w domowej bułce przy akompaniamencie frytek z batatów







Cześć Moi Drodzy. Dziś przygotowałem dla Was danie wegetariańskie, które niestety wymaga sporo czasu na jego wykonanie. Ale uwierzcie mi, naprawdę się opłaca. Kto spróbuje z pewnością będzie zachwycony i powtórzy swoje dzieło niejednokrotnie, kiedy najdzie go ochota na tzw. fast food w zdrowszej wersji.   
A więc zaczynamy.

Etap I - bułki, porcja: 12 średnich sztuk.

Składniki:
- 9 łyżek płatków owsianych
- 100 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2-3 szczypty soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- 800 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki pestek dyni + do posypania bułek
- 4 łyżki pestek słonecznika + do posypania bułek
- 1 łyżka kminku w ziarnach
- woda do zwilżenia bułek

Mleko podgrzewacie. Do przygotowanej uprzednio miski wkruszacie droższe, dodajecie cukier i dwie łyżki mleka. Wszystkie składniki dokładnie rozcieracie łyżką. Następnie dodajecie płatki owsiane, sól, pozostałą ilość mleka. Przykrywacie miskę ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Po tym czasie dodajecie pozostałe składniki, które dobrze wyrabiacie. Sugeruję dodać nasiona na koniec procesu wyrabiania masy.
Następnie formujecie bułki, które wykładacie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywacie je ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Po wyrośnięciu lekko zwilżacie bułki i posypujecie je pestkami dyni i słonecznika. Możecie również użyć innych, ulubionych nasion. Pieczecie bułki przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 1900C (termoobieg).
Po upieczeniu bułki przekładacie na kratkę, aby nie zaparowały od spodu.  

Etap II - kotlet z soczewicy i kaszy jaglanej, porcja: 4 duże kotlety.

Składniki:
- 2 puszki gotowej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 30 g mąki pszennej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szczypta pieprzu
- 2 szczypty soli
- ½ łyżeczki kurkumy

Zaczynacie od zblenderowania odsączonej z zalewy soczewicy. Kaszę dokładnie płuczecie w zimnej wodzie i gotujecie ją z małą ilością soli przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekacie i przesmażacie na małej ilości oleju (około 2 łyżki). Przestygniętą kaszę łączycie ze zblenderowaną soczewicą, przesmażoną cebulą z czosnkiem oraz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiacie do lodówki na około 15 minut.
Po tym czasie formujecie kotlety i smażycie je na rozgrzanej patelni. Sugeruję użycie patelni grillowej z niewielką ilością oleju w celu uniknięcia rozpadnięcia się kotletów. Usmażone kotlety układacie na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru oleju.
  
Etap III - frytki z batatów, porcja: 4 osoby.

Składniki:
- 3 duże bataty
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kopru
- 1 łyżeczka ostrej papryki

Zaczynacie od obrania batatów. Następnie kroicie je w kształt frytek, zalewacie olejem lub oliwą i wsypujecie ww. przyprawy. Wszystko bardzo dobrze mieszacie i odstawiacie na około 20 minut. Blachę wykładacie papierem do pieczenia i wysypujecie na niego przygotowane frytki. Frytki pieczecie w piekarniku nagrzanym do 1900C (termoobieg) przez około 30 minut. Drobna uwaga. Batat jest warzywem, które mimo pieczenia nie nabiera chrupkości, więc nie doczekacie się niestety takiej tekstury.

Etap IV - Złożenie i dekoracja.

Bułki przekrawacie na pół i układacie na parę chwil na patelni grillowej (miąższem do powłoki patelni) w celu uzyskania chrupkości. Bułkę smarujecie majonezem lub ketchupem, wykładacie sałatę, podgrzany kotlet z plasterkiem żółtego sera, następnie inne ulubione warzywa np. cebulę, pomidora, ogórka świeżego oraz kiszonego czy marynowanego. Inne dodatki mile widziane. Zamkniętą bułkę spinacie patyczkiem do szaszłyków, układacie z przygotowanymi frytkami na talerzu, przybranym pogniecionym papierem do pieczenia.



Smacznego !!! 

Komentarze

Popularne posty