Zupa krem z buraków i batatów
Cześć. Dziś mam dla Was łatwą do przygotowania zupę krem z buraków i
batatów. Lekka, a przy tym przyjemna w smaku, oczywiście dla tych którzy uwielbiają buraki tak
jak, co już z pewnością zauważyliście śledząc moje przepisy.
Składniki:
- 4 buraki ok. 1 kg
- 2 bataty ok. 0,5 kg
- 2 cebule
- 1-2 łyżki masła
- pęczek włoszczyzny
- 1 litr
wody
- sezam
- sól
- pieprz
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ewentualnie jarzynka bez soli
- opakowanie sera feta lub koziego lub sałatkowego
Zaczynacie od przygotowania wywaru warzywnego z pęczka włoszczyzny,
ziela angielskiego liści laurowych na 1 litrze wody. Bataty obieracie i kroicie, a
następnie gotujecie je w nieosolonej wodzie do miękkości. Buraki obieracie ze
skóry i gotujecie, chyba że kupicie (tak jak ja to robię) buraki ugotowane -
dostępne
w sieci sklepów L… i B… . Kiedy wywar warzywny będzie gotowy, wyjmujecie z niego warzywa i użyte przyprawy. Następnie wrzucacie pokrojone uprzednio buraki i ugotowane - pokrojone bataty. Cebule drobno siekacie i podsmażacie na maśle. Podsmażone cebule dodajecie do garnka. Wszystko blenderujecie.
w sieci sklepów L… i B… . Kiedy wywar warzywny będzie gotowy, wyjmujecie z niego warzywa i użyte przyprawy. Następnie wrzucacie pokrojone uprzednio buraki i ugotowane - pokrojone bataty. Cebule drobno siekacie i podsmażacie na maśle. Podsmażone cebule dodajecie do garnka. Wszystko blenderujecie.
Zupę rozlewacie do talerzy (min. 6 porcji w zależności od wielkości
talerzy), wrzucacie pokruszony ser i posypujecie wszystko sezamem.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz