Chleb ziołowy



 

 

 

Witam Was wszystkich po długiej przerwie. Przepraszam ale natłok innych obowiązków nie pozwolił mi się cieszyć wtajemniczeniem Was w kanon przepisów kulinarnych, którymi chciałem się z Wami podzielić. Obiecuję poprawę. Zebrało mi się kilka ciekawych przepisów, które systematycznie będę umieszczał na swoim blogu.
Dziś przygotowałem dla Was przepis, którym podzieliła się ze mną znajoma - Ania Kurzawa, której serdecznie za niego dziękuję. Powiem Wam szczerze. Przepis otrzymałem i następnego dnia spróbowałem go wykonać. I co? Wyszło bez problemu. Dlatego teraz kolej na Was.
Wymienione poniżej składniki pozwolą Wam upiec 3 chleby w keksówkach - ja osobiście używam jednorazowych.

Składniki - ciasto:
- 80 g oleju
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 80 g świeżych drożdży
- 1200 g mąki pszennej
- 600 g ciepłej wody

Składniki - masło ziołowe:
- 240 g masła
- 120 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 7 gałązek bazylii
- 7 gałązek natki pietruszki
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie - ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wkładacie do naczynia, w którym będziecie wyrabiać ciasto.
Ja osobiście posiadam robota kuchennego z misą obrotową. Ustawiam wówczas program na wyrabianie. Aby uzyskać gładkie ciasto, robot pracuje dosłownie około 5 minut.  Następnie wyciągacie ciasto i pozostawiacie do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po wyrośnięciu ciasto dzielicie na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujecie na prostokąty o grubości około 0,5 cm i smarujecie uprzednio przygotowanym masłem ziołowym (wykonanie poniżej). Każdy prostokąt dzielicie na paski odpowiadające szerokości podstawy keksówki. Paski składacie w harmonijkę i wkładacie do keksówek. Chleb pozostawiacie do wyrośnięcia na około 15 minut.  Przygotowane w ten sposób chleby pieczecie w nagrzanym do 2000C piekarniku przez 30-40 minut na opcji góra dół. Po 20 minutach sprawdzacie proces pieczenia. Jeśli góra chlebów będzie już rumiana przykrywacie ją folią aluminiową. 

Przygotowanie - masło ziołowe:
Cebulę szatkujecie w kostkę, czosnek przeciskacie przez praskę, bazylię, natkę i rozmaryn pozbywacie gałązek i drobno siekacie. Wszystkie składniki wkładacie do naczynia
i zagniatacie w celu osiągnięcia jednolitej masy.  

 


Smacznego !!!

 

Komentarze

Popularne posty