Chleb ziołowy
Witam Was
wszystkich po długiej przerwie. Przepraszam ale natłok innych obowiązków nie
pozwolił mi się cieszyć wtajemniczeniem Was w kanon przepisów kulinarnych,
którymi chciałem się z Wami podzielić. Obiecuję poprawę. Zebrało mi się kilka
ciekawych przepisów, które systematycznie będę umieszczał na swoim blogu.
Dziś
przygotowałem dla Was przepis, którym podzieliła się ze mną znajoma - Ania
Kurzawa, której serdecznie za niego dziękuję. Powiem Wam szczerze. Przepis
otrzymałem i następnego dnia spróbowałem go wykonać. I co? Wyszło bez problemu.
Dlatego teraz kolej na Was.
Wymienione poniżej
składniki pozwolą Wam upiec 3 chleby w keksówkach - ja osobiście używam
jednorazowych.
Składniki - ciasto:
- 80 g oleju
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 80 g świeżych drożdży
- 1200 g mąki pszennej
- 600 g ciepłej wody
Składniki - masło ziołowe:
- 240 g masła
- 120 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 7 gałązek bazylii
- 7 gałązek natki pietruszki
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
- ciasto:
Wszystkie
składniki na ciasto wkładacie do naczynia, w którym będziecie wyrabiać ciasto.
Ja osobiście posiadam robota kuchennego z misą obrotową. Ustawiam wówczas program na wyrabianie. Aby uzyskać gładkie ciasto, robot pracuje dosłownie około 5 minut. Następnie wyciągacie ciasto i pozostawiacie do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po wyrośnięciu ciasto dzielicie na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujecie na prostokąty o grubości około 0,5 cm i smarujecie uprzednio przygotowanym masłem ziołowym (wykonanie poniżej). Każdy prostokąt dzielicie na paski odpowiadające szerokości podstawy keksówki. Paski składacie w harmonijkę i wkładacie do keksówek. Chleb pozostawiacie do wyrośnięcia na około 15 minut. Przygotowane w ten sposób chleby pieczecie w nagrzanym do 2000C piekarniku przez 30-40 minut na opcji góra dół. Po 20 minutach sprawdzacie proces pieczenia. Jeśli góra chlebów będzie już rumiana przykrywacie ją folią aluminiową.
Ja osobiście posiadam robota kuchennego z misą obrotową. Ustawiam wówczas program na wyrabianie. Aby uzyskać gładkie ciasto, robot pracuje dosłownie około 5 minut. Następnie wyciągacie ciasto i pozostawiacie do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po wyrośnięciu ciasto dzielicie na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujecie na prostokąty o grubości około 0,5 cm i smarujecie uprzednio przygotowanym masłem ziołowym (wykonanie poniżej). Każdy prostokąt dzielicie na paski odpowiadające szerokości podstawy keksówki. Paski składacie w harmonijkę i wkładacie do keksówek. Chleb pozostawiacie do wyrośnięcia na około 15 minut. Przygotowane w ten sposób chleby pieczecie w nagrzanym do 2000C piekarniku przez 30-40 minut na opcji góra dół. Po 20 minutach sprawdzacie proces pieczenia. Jeśli góra chlebów będzie już rumiana przykrywacie ją folią aluminiową.
Przygotowanie
- masło ziołowe:
Cebulę
szatkujecie w kostkę, czosnek przeciskacie przez praskę, bazylię, natkę i
rozmaryn pozbywacie gałązek i drobno siekacie. Wszystkie składniki wkładacie do
naczynia
i zagniatacie w celu osiągnięcia jednolitej masy.
i zagniatacie w celu osiągnięcia jednolitej masy.
Smacznego
!!!
Komentarze
Prześlij komentarz