Chrupiący bochen chleba
Dziś dla Was przygotowałem
przepis na pyszny puszysty a przy tym chrupiący chleb. Przepis posiadam dzięki
uprzejmości mojej dobrej znajomej Kasi Luzyńczyk, aczkolwiek trochę musiałem go
zmodyfikować. I tak powstało to cudeńko.
- 1200 g mąki
- 500 ml letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
W misie robota w letniej wodzie
rozpuszczacie drożdże. Dodajecie oliwę z oliwek, sól, cukier oraz przesianą
przez sitko mąkę. Wszystko wyrabiacie mechanicznie. Jeśli nie posiadacie robota
z misą obrotową możecie to samo wykonać ręcznie w dużej misie. Jeżeli ciasto
okaże się zbyt rzadkie dosypcie odrobinę mąki i dalej wyrabiajcie. Po
wyrobieniu przykryjcie ciasto ściereczką i pozostawcie w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie piekarnik nagrzewacie do 220 stopni C w
opcji góra/dół i wstawiacie do niego puste naczynie, w którym zamierzacie piec
chleb. Możecie użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą o pojemności 3 litrów lub
tak jak ja prostokątnej formy o wymiarach 18 x 28 cm (do przykrycia używam
wówczas małej blachy do ciastek). Po upływie 1 godziny ciasto wykładacie na stolnicę
oprószoną mąką i je zagniatacie i formujecie w bochenek o kształtach naczynia,
w którym będziecie piec chleb. Z piekarnika wyciągacie nagrzane naczynie i
układacie ostrożnie w nim ciasto. Temperaturę piekarnika obniżacie do 200
stopni C i pieczecie chleb pod przykryciem prze najbliższe 30 minut. Po tym
czasie ściągacie pokrywę z formy i pieczecie chleb jeszcze 20 minut. Po
zakończeniu pieczenia chleb wyjmujecie z naczynia i układacie na kratce do
wystygnięcia.
Kasiu jeszcze raz pragnę
podziękować Ci za przepis a Wam wszystkim życzę jak zwykle
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz