Chrupiący bochen chleba





Dziś dla Was przygotowałem przepis na pyszny puszysty a przy tym chrupiący chleb. Przepis posiadam dzięki uprzejmości mojej dobrej znajomej Kasi Luzyńczyk, aczkolwiek trochę musiałem go zmodyfikować. I tak powstało to cudeńko.


Składniki:
- 1200 g mąki
- 500 ml letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru


W misie robota w letniej wodzie rozpuszczacie drożdże. Dodajecie oliwę z oliwek, sól, cukier oraz przesianą przez sitko mąkę. Wszystko wyrabiacie mechanicznie. Jeśli nie posiadacie robota z misą obrotową możecie to samo wykonać ręcznie w dużej misie. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie dosypcie odrobinę mąki i dalej wyrabiajcie. Po wyrobieniu przykryjcie ciasto ściereczką i pozostawcie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie piekarnik nagrzewacie do 220 stopni C w opcji góra/dół i wstawiacie do niego puste naczynie, w którym zamierzacie piec chleb. Możecie użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą o pojemności 3 litrów lub tak jak ja prostokątnej formy o wymiarach 18 x 28 cm (do przykrycia używam wówczas małej blachy do ciastek). Po upływie 1 godziny ciasto wykładacie na stolnicę oprószoną mąką i je zagniatacie i formujecie w bochenek o kształtach naczynia, w którym będziecie piec chleb. Z piekarnika wyciągacie nagrzane naczynie i układacie ostrożnie w nim ciasto. Temperaturę piekarnika obniżacie do 200 stopni C i pieczecie chleb pod przykryciem prze najbliższe 30 minut. Po tym czasie ściągacie pokrywę z formy i pieczecie chleb jeszcze 20 minut. Po zakończeniu pieczenia chleb wyjmujecie z naczynia i układacie na kratce do wystygnięcia.

Kasiu jeszcze raz pragnę podziękować Ci za przepis a Wam wszystkim życzę jak zwykle


Smacznego !!!


Komentarze

Popularne posty