Jestem klops czyli pieczeń z indyka
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 surowe jajko + 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek bułki tartej + do posypania formy
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka kminku
Na początek odcinacie zielone
liście pora. Białą i jasnozieloną część przekrawacie wzdłuż na pół,
opłukujecie, następnie kroicie na półplasterki. Czosnek obieracie i kroicie w
kosteczkę. Pora i czosnek solicie i podsmażacie na oleju i maśle. Natkę drobno
siekacie. Dodajecie do mielonego mięsa natkę pietruszki oraz przestudzonego
pora i czosnek. Następnie dodajecie surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, paprykę
w proszku oraz sos sojowy. Doprawiacie zmielonym pieprzem oraz solą i dokładnie
wyrabiacie składniki ręką. Masa musi być dobrze wymasowana aby pozbawić ją
powietrza.
Formę keksową o długości około 25
cm smarujecie tłuszczem i posypujecie bułką tartą. Na początek do keksówki
wykładacie połowę masy mięsnej, na środku układacie ugotowane na twardo i
obrane jajka. Delikatnie wciskacie je w masę. Przykrywacie resztą mięsa i dobrze
uklepujecie. Wierzch smarujecie musztardą i posypujecie kminkiem. Wstawiacie do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczecie przez około 45 minut.
Przepis wzorowany na przepisie ze strony kwestia smaku.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz