Placki z cukinii z parmezanem i łososiem
Hej. Na chwilę wróćmy do potraw
zwierających mniej kcal, aby nie popaść w szaleństwo cukrów, tłuszczy i
węglowodanów. To potrawa obiadowa z książki „Jedz i chudnij z dietą sirt”,
której autorem są Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska. Przepis
sprawdzony i to nie raz. Dlatego chcę się z Wami nim podzielić. Nawet mój
młodszy syn się zajadał tymi placuszkami, więc czemu nie Wy?
- jedna duża cukinia (około 300 g)
- 2 jajka
- 60 g tartego parmezanu
- 2-3 łyżki mąki gryczanej (w zależności od konsystencji ciasta)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie serka typu Philadelphia (lub inny naturalny byle nie puszysty)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g łososia wędzonego
- świeża kolendra (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Zaczynacie od dokładnego umycia cukinii,
którą następnie bez obierania ścieracie na tarce o grubych oczkach. Solicie,
mieszacie i odstawiacie na około 2 minut aby wytrąciły się soki. Po tym czasie
odsączacie cukinię z nadmiaru soków. Jajka roztrzepujecie i dodajecie do
cukinii wraz z mąką i tartym parmezanem. Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek
i nakładacie porcje placuszków. Kiedy placuszki będą delikatnie złote, ściągacie
je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru
tłuszczu.
W trakcie smażenia serek
mieszacie z jogurtem i doprawiacie do smaku solą i pieprzem.
Po usmażeniu placów układacie je
na talerzu, pokrywacie kleksem z serka i na wierzch układacie plastry łososia.
Wszystko możecie udekorować kolendrą.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz