Pochrupiemy – czyli chipsy z jarmużu
Czy chrupać można zdrowiej, ano
można. Dlatego polecam Wam ten przepis. Ile kcal ma porcja czy 100 g produktu
nie powiem, bo nie wiem, ale z pewnością są zdrowsze niż te kupne chipsy
ziemniaczane.
Składniki:
- 150 g świeżego jarmużu
- 4 łyżki oliwy z oliwek- sól
- ostra lub słodka papryka
Do miski wlewacie oliwę z oliwek,
dodajecie sól i paprykę. Wszystko dokładnie mieszacie. Jarmuż myjecie, suszycie
i odrywacie twarde łodyszki. Liście wrzucacie porcjami do miski z oliwą i
przyprawami i dokładnie obtaczacie je w ww. zalewie. Piekarnik nagrzewacie do
170 stopni C termoobieg. Na blasze do pieczenia układacie papier do pieczenia a
na nim układacie w niewielkich odstępach od siebie. Pieczecie 10 minut. Przed wyjęciem
sprawdźcie czy chipsy są już chrupiące. Jeśli nie, to pozostawcie je w
piekarniku na jeszcze około 2 minuty.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz