Pochrupiemy – czyli chipsy z jarmużu





Czy chrupać można zdrowiej, ano można. Dlatego polecam Wam ten przepis. Ile kcal ma porcja czy 100 g produktu nie powiem, bo nie wiem, ale z pewnością są zdrowsze niż te kupne chipsy ziemniaczane.

Składniki:
- 150 g świeżego jarmużu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- ostra lub słodka papryka


Do miski wlewacie oliwę z oliwek, dodajecie sól i paprykę. Wszystko dokładnie mieszacie. Jarmuż myjecie, suszycie i odrywacie twarde łodyszki. Liście wrzucacie porcjami do miski z oliwą i przyprawami i dokładnie obtaczacie je w ww. zalewie. Piekarnik nagrzewacie do 170 stopni C termoobieg. Na blasze do pieczenia układacie papier do pieczenia a na nim układacie w niewielkich odstępach od siebie. Pieczecie 10 minut. Przed wyjęciem sprawdźcie czy chipsy są już chrupiące. Jeśli nie, to pozostawcie je w piekarniku na jeszcze około 2 minuty.



Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty