Rolada z piersi indyka z suszonymi pomidorami, jarmużem i serem
Cześć. Kolejny dzień, który pozwala mi
na podzielenie się z Wami super daniem. Wykonanie jest szybkie i proste, a
efekt końcowy mile Was i Waszych gości zaskoczy. Danie idealne jako przekąska
zaserwowana z innymi wędlinami czy też jako mięso zaserwowane do kaszy lub
ziemniaków wraz z surówką. Sposób jego podania zależy tylko od Was samych.
Składniki:
- 1 duży filet z indyka
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- garść jarmużu
- 100 g sera żółtego
- 80 g szynki parmeńskiej
Mięso musicie opłukać i wytrzeć
papierowym ręcznikiem. Filet układacie na desce, przykrywacie folią spożywczą i ubijacie tłuczkiem do mięsa na grubość około 1,5 cm grubości. Zdejmujecie
folię i nacieracie mięso 3 łyżkami oleju ze słoika z suszonymi pomidorami oraz
doprawiacie je solą i pieprzem. Pośrodku wzdłuż dłuższego boku układacie kawałki
suszonych pomidorów, przykrywacie blanszowanym jarmużem (czyli zanurzonym uprzednio na około 20 sekund we wrzątku). Na jarmuż ścieracie ser. Zwijacie
roladę i spinacie wykałaczkami. Na roladzie ułożonej łączeniem do góry układacie
zachodzące na siebie plasterki szynki, nadmiar podwijacie pod spód rolady.
Następnie roladę wkładacie do
naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do góry. Polewacie 3 łyżkami oliwy
ze słoika od suszonych pomidorów i odstawiacie na około 2-3 godziny (w
temperaturze pokojowej).
Piekarnik nagrzewacie do 200 stopni. Na dno naczynia wlewacie
1/4 szklanki wody i pieczecie przez 40 minut. W czasie pieczenia sugeruję polewać mięso sokami z
naczynia. Po upieczeniu odczekać minimum 5 minut przed pokrojeniem mięsa.
Podczas krojenia wyciągać wykałaczki.
Przepis na podstawie przepisu ze strony kwestia smaku.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz