Rumiane bułeczki nie tylko na śniadanie
Składniki - ciasto:
- 80 g oleju
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 80 g świeżych drożdży
- 1200 g mąki pszennej
- 600 g ciepłej wody
- 1 jajko
- pestki dyni (ewentualnie)
Wszystkie składniki na ciasto
wkładacie do naczynia, w którym będziecie wyrabiać ciasto. Po dokładnym
wyrobieniu ciasta, pozostawiacie je do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po wyrośnięciu ciasta formujecie około 24 bułeczki i smarujecie je roztrzepanym jajkiem. Bułeczki pozostawiacie ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut. Przygotowane w ten sposób bułeczki pieczecie w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30 minut na opcji góra dół.
Po wyrośnięciu ciasta formujecie około 24 bułeczki i smarujecie je roztrzepanym jajkiem. Bułeczki pozostawiacie ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut. Przygotowane w ten sposób bułeczki pieczecie w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30 minut na opcji góra dół.
Jeżeli chcecie użyć pestek dyni lub
np. słonecznika to dodajecie nasiona do masy po wyrobieniu i ewentualnie kilka
układacie na wierzchu bułeczek przed wstawieniem do piekarnika.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz