Wieprzowina po swojsku na sposób gruziński
Osobom, które chciałyby
przygotować mięso po gruziński polecam wieprzowinę po swojsku, wg przepisu z książki pt. Tajemnice Gruzińskiego Smaku
autorstwa Maglakelidze Giorgi, rok wydania 2018, wydawnictwo, Nasza Księgarnia.
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny
- 3 gałązki koperku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 gałązki cząbru (ja użyłem suszonego)
- 3 gałązki estragonu (ja użyłem suszonego)
- 3 gałązki kolendry
- 3 gałązki bazylii
- 3 gałązki szałwii (ja użyłem suszonej)
- 3 gałązki rzeżuchy
- 3 gałązki mięty
- 3 gałązki szczypiorku
- 1 cytryna
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-2 cebule
- masło
- pieprz
- sól
Mięso kroicie na cienkie kotlety o grubości około 2 cm. Zioła i cebulę
drobno siekacie i mieszacie ze sobą. Czosnek rozgniatacie i zalewacie gorącą wodą (1 szklanka).
Mięso wykładacie na deskę i robicie nakłucia nożem, a następnie smarujecie
wykonaną ziołową mieszaniną. Czynność tą powtarzacie również z drugiej strony.
Każdą porcję mięsa polewacie zalewą czosnkową i doprawiacie solą i pieprzem
oraz skrapiacie sokiem z cytryny.
Tak przygotowane mięso odkładacie na noc do lodówki. Drugiego dnia mięso smażycie z obu stron na maśle.
Tak przygotowane mięso odkładacie na noc do lodówki. Drugiego dnia mięso smażycie z obu stron na maśle.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz