Zupa krem z pieczonych warzyw
Drodzy miłośnicy zup. Przedstawiam Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem kurkumy. Uprzedzam zupa jest dość pikantna dlatego sugeruję dopasować ostrość względem siebie i swoich smaków.
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki słodkiej
- 1 średni ziemniak
- 1 średni batat
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki lub chilii
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Zaczynacie od nagrzania piekarnika do 180 stopni C. Warzywa dokładnie myjecie, obieracie i kroicie w cząstki. Nacieracie je oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami i koncentratem pomidorowym. Rozkładacie je luźno na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Czosnek wyciągacie wcześniej po około 15 minutach, a resztę warzyw pieczecie do miękkości.
Po upieczeniu warzywa przedkładacie do garnka, dodajecie wcześniej wyjęty czosnek, bulion (sugeruję dodać najpierw początkowo 1 l bulionu) i miksujecie na gładki krem. Jeśli okaże się on zbyt gęsty dolewajcie po woli pozostałą część bulionu w celu osiągnięcia idealnej dla was konsystencji zupy.
Przepis zaczerpnięty z książki "Jedz i chudnij z dietą sirt", której autorkami są Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz