Falafel ze szpinakiem czyli kotlety z cieciorki na szpinaku
Przepis dla tych, którzy mogą i
chcą żyć bez mięsa. Ja osobiście jestem mięsożercą ale czasem lubię potrawy nie
bazujące na mięsie. Smaczne i zdrowe a jednocześnie nie czujesz się ociężały po
zjedzeniu potrawy, co nie ukrywajmy, często nam się zdarza. Prawda?
Składniki:
- 2 jajka
- 2 cebule
- 400 g cieciorki z puszki lub
słoika
- 2 kromki chleba
- 300 ml śmietany 18%
- 2 garście pestek dyni
- 7 ząbków czosnku
- 500 g mrożonego szpinaku –
liście
- sól do smaku
- 2 łyżki suszonej kolendry
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 mały pęczek posiekanej natki
pietruszki
- olej
Cieciorkę odsącz z zalewy i
przełóż do miski, a następnie zmiksuj. Namocz kromki chleba w przegotowanej
wodzie, odciśnij z płynu i dodaj do zmiksowanej cieciorki. 1 cebulę oraz 3
ząbki czosnku obierz, posiekaj. Posiekaj również natkę pietruszki i wszystko dodaj
do cieciorki. Dopraw powstałą masę solą i pieprzem, kuminem i kolendrą.
Zaczynamy formować kotleciki w formie placuszków i smażymy je na rozgrzanym
oleju do zrumienienia.
Pierwszy etap już za Tobą...
zostało przygotowanie szpinaku. I tak:
Pozostały czosnek i cebulę drobno
posiekaj i zeszklij na oleju. Pamiętaj, że czosnek szybko się smaży więc w celu
uniknięcia jego spalenia pierw zacznij od cebuli. Następnie dodaj szpinak i
podgrzewaj około 10 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i dopraw szpinak do
smaku solą i pieprzem. Gotowy szpinak przełóż do formy do zapiekania a na nim
poukładaj kotleciki. Wszystko posyp pestkami dyni.
Piecz przez 15 minut w
temperaturze 1800C.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz