Falafel ze szpinakiem czyli kotlety z cieciorki na szpinaku




Przepis dla tych, którzy mogą i chcą żyć bez mięsa. Ja osobiście jestem mięsożercą ale czasem lubię potrawy nie bazujące na mięsie. Smaczne i zdrowe a jednocześnie nie czujesz się ociężały po zjedzeniu potrawy, co nie ukrywajmy, często nam się zdarza. Prawda?

Składniki:

- 2 jajka
- 2 cebule
- 400 g cieciorki z puszki lub słoika
- 2 kromki chleba
- 300 ml śmietany 18%
- 2 garście pestek dyni
- 7 ząbków czosnku
- 500 g mrożonego szpinaku – liście
- sól do smaku
- 2 łyżki suszonej kolendry
-  ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
- olej

Cieciorkę odsącz z zalewy i przełóż do miski, a następnie zmiksuj. Namocz kromki chleba w przegotowanej wodzie, odciśnij z płynu i dodaj do zmiksowanej cieciorki. 1 cebulę oraz 3 ząbki czosnku obierz, posiekaj. Posiekaj również natkę pietruszki i wszystko dodaj do cieciorki. Dopraw powstałą masę solą i pieprzem, kuminem i kolendrą. Zaczynamy formować kotleciki w formie placuszków i smażymy je na rozgrzanym oleju do zrumienienia.  
Pierwszy etap już za Tobą... zostało przygotowanie szpinaku. I tak:
Pozostały czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Pamiętaj, że czosnek szybko się smaży więc w celu uniknięcia jego spalenia pierw zacznij od cebuli. Następnie dodaj szpinak i podgrzewaj około 10 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i dopraw szpinak do smaku solą i pieprzem. Gotowy szpinak przełóż do formy do zapiekania a na nim poukładaj kotleciki. Wszystko posyp pestkami dyni.

Piecz przez 15 minut w temperaturze 1800C.

Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty