Kotlety z białej kapusty
Cześć. Dziś mam Wam do przedstawienia przepis dla tych, którzy wolą warzywa od
mięsa. Przepis jest w dwóch odsłonach, więc wybierzcie dla siebie najbardziej
odpowiednią propozycję.
Składniki:
-
1 główka białej kapusty
-
3 jajka
-
sól
- 100
g sera żółtego
-
bułka tarta
-
pieprz
-
2 łyżki oliwy
- mąka
-
jarzynka
- gałka
muszkatołowa
-
przyprawa do bigosu i dań z kapusty
-
panierka do mięsa, ryb i warzyw
- olej do smażenia
Kucharzu,
zaczynasz od drobnego posiekania kapusty i zagotowania jej w wodzie. Po zagotowaniu
wodę odlewasz i zalewasz nową wodą, którą następnie odrobinę solisz. Woda jest
zmieniana z uwagi na konieczność pozbycia się niekiedy goryczy samej kapusty.
Kiedy kapusta będzie już miękka odcedzasz ją i studzisz. Chłodną kapustę dobrze
odciskasz z nadmiaru wody. Dodajesz 2 jajka, starty na grubych oczkach ser
żółty, bułkę tartą, pieprz i dwie łyżki oliwy. Teraz już zależy od Ciebie, czy
dodasz jarzynkę i gałkę muszkatołową, czy też przyprawę do bigosu i dań z
kapusty. Wszystko dokładnie wyrabiasz i formujesz kotlety. Ponownie wybór
należy do Ciebie. Możesz kotlety zapanierować w mące, jajku a następnie w bułce
tartej lub jajku i gotowej panierce. Kotlety smażysz na rozgrzanym oleju do
uzyskania złotego koloru. Proste i szybkie, prawda?
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz