Kotlety z białej kapusty





Cześć. Dziś mam Wam do przedstawienia przepis dla tych, którzy wolą warzywa od mięsa. Przepis jest w dwóch odsłonach, więc wybierzcie dla siebie najbardziej odpowiednią propozycję.

Składniki:                                                                                         
- 1 główka białej kapusty                                                                 
- 3 jajka                                                                                                                                
- sól
- 100 g sera żółtego                                                                          
- bułka tarta                                                                                                                         
- pieprz
- 2 łyżki oliwy                                                                                  
- mąka                                                                       
- jarzynka       
- gałka muszkatołowa
- przyprawa do bigosu i dań z kapusty                                                        
- panierka do mięsa, ryb i warzyw
- olej do smażenia                  

Kucharzu, zaczynasz od drobnego posiekania kapusty i zagotowania jej w wodzie. Po zagotowaniu wodę odlewasz i zalewasz nową wodą, którą następnie odrobinę solisz. Woda jest zmieniana z uwagi na konieczność pozbycia się niekiedy goryczy samej kapusty. Kiedy kapusta będzie już miękka odcedzasz ją i studzisz. Chłodną kapustę dobrze odciskasz z nadmiaru wody. Dodajesz 2 jajka, starty na grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą, pieprz i dwie łyżki oliwy. Teraz już zależy od Ciebie, czy dodasz jarzynkę i gałkę muszkatołową, czy też przyprawę do bigosu i dań z kapusty. Wszystko dokładnie wyrabiasz i formujesz kotlety. Ponownie wybór należy do Ciebie. Możesz kotlety zapanierować w mące, jajku a następnie w bułce tartej lub jajku i gotowej panierce. Kotlety smażysz na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Proste i szybkie, prawda?


Smacznego!!! 

Komentarze

Popularne posty