Leczo z kabaczka




Cześć, dziś mam Wam do zaproponowania łatwe do przygotowania leczo. Obecna pora roku pozwala z łatwością zakupić w dobrej cenie wymagane składniki. I tak:

Składniki:

- 1 duży kabaczek
- 3 papryki (żółta, zielona i czerwona)
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 pęto niezbyt tłustej kiełbasy
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów (krojonych)
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku
- oliwa

Kabaczka obieracie, drylujecie z gniazda nasiennego i kroicie w kostkę. Papryki pozbywacie nasion i również kroicie w kostkę. Do garnka wlewacie ½ szklanki wody i 2 łyżki oliwi oraz dodajecie kabaczka i papryki. Wszystko dusicie do miękkości. Cebulę kroicie w kostkę a czosnek przeciskacie przez praskę. Na patelni na niedużej ilości oliwy podsmażacie pokrojoną kiełbasę oraz cebulę, pod koniec smażenia dodajecie czosnek. Tak podsmażoną kiełbasę dodajecie z całą zawartością patelni do garnka z uduszonymi warzywami. Dodajecie pokrojone, puszkowane pomidory oraz przecier pomidorowy, a także ww. przyprawy i dusicie jeszcze parę chwil. Potrawa gotowa.

Smacznego !!!   



Komentarze

Popularne posty