Leczo z kabaczka
Cześć,
dziś mam Wam do zaproponowania łatwe do przygotowania leczo. Obecna pora roku
pozwala z łatwością zakupić w dobrej cenie wymagane składniki. I tak:
Składniki:
- 1 duży kabaczek
- 3 papryki (żółta, zielona i czerwona)
- 1 duża cebula
- 3-4
ząbki czosnku
- 1 pęto niezbyt tłustej kiełbasy
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów (krojonych)
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku
- oliwa
Kabaczka
obieracie, drylujecie z gniazda nasiennego i kroicie w kostkę. Papryki
pozbywacie nasion i również kroicie w kostkę. Do garnka wlewacie ½ szklanki
wody i 2 łyżki oliwi oraz dodajecie kabaczka i papryki. Wszystko dusicie do
miękkości. Cebulę kroicie w kostkę a czosnek przeciskacie przez praskę. Na
patelni na niedużej ilości oliwy podsmażacie pokrojoną kiełbasę oraz cebulę,
pod koniec smażenia dodajecie czosnek. Tak podsmażoną kiełbasę dodajecie z całą
zawartością patelni do garnka z uduszonymi warzywami. Dodajecie pokrojone,
puszkowane pomidory oraz przecier pomidorowy, a także ww. przyprawy i dusicie
jeszcze parę chwil. Potrawa gotowa.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz