Sernik cytrynowy pod pierzynką
I tak jak obiecałem, przedstawiam
Wam przepis na sernik cytrynowy pod pierzynką, który uwielbiany jest przez moją
żonę. Przepis nie jest łatwy ale uwierzcie mi, zawsze wychodzi. Trzeba
poświęcić jemu trochę czasu, za to efekt i smak jest tego wart.
Składniki na spód ciasta:
- 150 g herbatników
- garść migdałów (mogą być płatki
lub siekane na małe kawałki)
- skórka z 1 cytryny
- 100 g masła
Składniki na masę serową:
- 30 g żelatyny rozpuszczonej w
60 ml przegotowanej wody
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml śmietanki 30% (tym razem
ubitej)
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
lub wanilinowego (lepszy ten pierwszy)
- 4 żółtka
- wyciśnięty sok z 2 cytryn
- skórka z 1 cytryny
- 1 kg twarogu do sernika
Składniki na bezę włoską:
- 60 ml wody
- 250 g cukru
- 3 białka
Składniki do wykonania dekoracji:
- kilka plasterków cytryny ze
skórką (około 3 szt.)
- wiórki z białej czekolady (około
8 kostek - to już zależy od Was samych)
Zaczynamy.
Etap 1 - wykonanie spodu ciasta.
Połamane ciastka wrzucasz do miksera
i kruszysz je bardzo drobno, dodajesz migdały, startą skórkę z cytryny oraz masło. Wszystkie składniki bardzo dobrze mieszasz i wykładasz
powstałą masą dno formy do sernika o średnicy 25 cm. Spód wstawiasz do
nagranego piekarnika do temperatury 1800C (termoobieg) i pieczesz około 12 minut. Po upieczeniu spód
studzisz. Na chwilę obecną wszystko idzie
łatwo. Ale przechodzisz teraz do trudniejszych etapów.
Etap 2 - masa serowa
Wodę wlewasz do garnka i ją zagotowujesz. W tym czasie żelatynę zalewasz wrzątkiem i dokładnie ją rozpuszczasz. Na garnku,
z gotującą się powoli wodą, ustawiasz dużą miskę, sugeruję metalową gdyż
szklana może Ci pęknąć… czego ja raz doświadczyłem… wówczas masz już po
cieście. Do miski wlewasz śmietankę i dodajesz po kolei cukier, cukier
waniliowy lub wanilinowy, a także żółtka. Składniki powoli miksujesz, zwiększając obroty miksera, aż
uzyskasz masę zbliżoną konsystencją do sosu.
Gdy twoja masa osiągnie wysoką temperaturę (nie wrzenia J) wówczas dodajesz rozpuszczoną
żelatynę, sok z cytryn, skórkę z cytryny i twaróg. Wszystko dokładnie mieszasz
mikserem , a następnie miskę z masą zdejmujesz z garnka i zostawiasz do
wystudzenia. Gdy masa będzie już chłodna,
łączysz ją z ubitą śmietaną ze śmietanki i wszystko wlewasz do formy, po czym chowasz do lodówki na około 3 godziny.
Etap 3 - beza włoska
Wodę wlewasz do garnka, dodajesz
cukier i zagotowujesz do temperatury 1180C. Temperaturę ustalisz dzięki specjalnemu
termometrowi lub za pomocą metody pióra, której ja osobiście nie stosuję). Ja robię to na oko. W mikserze ubijasz białka i dodajesz powoli
gorący syrop. Po dodaniu całości syropu miksuj jeszcze około 3 minut.
Etap 4 - łączenie i dekoracja
Powstałą bezę nakładasz do rękawa
cukierniczego i dekorujesz sernik małymi bezami (rozetkami). Robisz to po
okręgu, aż do środka - w centralnym miejscu sernika zostaw wolne miejsce na dekoracje. Nie ukrywam, wymaga to cierpliwości. Po zakończeniu wszystkie
bezy delikatnie opiekasz za pomocą palnika. Na zakończenie po środku sernika
układasz startą, na małych oczkach, białą czekoladę i ustawiasz kilka plasterków
cytryny, naciętych po promieniu, aby ładnie stały.
Miłej zabawy i smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz