Sernik cytrynowy pod pierzynką

 





I tak jak obiecałem, przedstawiam Wam przepis na sernik cytrynowy pod pierzynką, który uwielbiany jest przez moją żonę. Przepis nie jest łatwy ale uwierzcie mi, zawsze wychodzi. Trzeba poświęcić jemu trochę czasu, za to efekt i smak jest tego wart.

Składniki na spód ciasta:

- 150 g herbatników
- garść migdałów (mogą być płatki lub siekane na małe kawałki)
- skórka z 1 cytryny
- 100 g masła

Składniki na masę serową:

- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml przegotowanej wody
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml śmietanki 30% (tym razem ubitej)
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego lub wanilinowego (lepszy ten pierwszy)
- 4 żółtka
- wyciśnięty sok z 2 cytryn
- skórka z 1 cytryny
- 1 kg twarogu do sernika

Składniki na bezę włoską:

- 60 ml wody
- 250 g cukru
- 3 białka

Składniki do wykonania dekoracji:

- kilka plasterków cytryny ze skórką (około 3 szt.)
- wiórki z białej czekolady (około 8 kostek - to już zależy od Was samych)

Zaczynamy.

Etap 1 - wykonanie spodu ciasta.

Połamane ciastka wrzucasz do miksera i kruszysz je bardzo drobno, dodajesz migdały, startą skórkę z cytryny oraz masło. Wszystkie składniki bardzo dobrze mieszasz i wykładasz powstałą masą dno formy do sernika o średnicy 25 cm. Spód wstawiasz do nagranego piekarnika do temperatury 1800C (termoobieg) i pieczesz około 12 minut. Po upieczeniu spód studzisz.  Na chwilę obecną wszystko idzie łatwo. Ale przechodzisz teraz do trudniejszych etapów.


Etap 2 - masa serowa

Wodę wlewasz do garnka i ją zagotowujesz.  W tym czasie żelatynę zalewasz wrzątkiem i dokładnie ją rozpuszczasz.  Na garnku, z gotującą się powoli wodą, ustawiasz dużą miskę, sugeruję metalową gdyż szklana może Ci pęknąć… czego ja raz doświadczyłem… wówczas masz już po cieście. Do miski wlewasz śmietankę i dodajesz po kolei cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy, a także żółtka. Składniki powoli miksujesz, zwiększając obroty miksera, aż uzyskasz masę zbliżoną konsystencją do sosu.  Gdy twoja masa osiągnie wysoką temperaturę (nie wrzenia J) wówczas dodajesz rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryn, skórkę z cytryny i twaróg. Wszystko dokładnie mieszasz mikserem , a następnie miskę z masą zdejmujesz z garnka i zostawiasz do wystudzenia.  Gdy masa będzie już chłodna, łączysz ją z ubitą śmietaną ze śmietanki i wszystko wlewasz do formy, po czym chowasz do lodówki na około 3 godziny.

Etap 3 - beza włoska

Wodę wlewasz do garnka, dodajesz cukier i zagotowujesz do temperatury 1180C. Temperaturę ustalisz dzięki specjalnemu termometrowi lub za pomocą metody pióra, której ja osobiście nie stosuję). Ja robię to na oko. W mikserze ubijasz białka i dodajesz powoli gorący syrop. Po dodaniu całości syropu miksuj jeszcze około 3 minut.


Etap 4 - łączenie i dekoracja

Powstałą bezę nakładasz do rękawa cukierniczego i dekorujesz sernik małymi bezami (rozetkami). Robisz to po okręgu, aż do środka - w centralnym miejscu sernika zostaw wolne miejsce na dekoracje. Nie ukrywam, wymaga to cierpliwości. Po zakończeniu wszystkie bezy delikatnie opiekasz za pomocą palnika. Na zakończenie po środku sernika układasz startą, na małych oczkach, białą czekoladę i ustawiasz kilka plasterków cytryny, naciętych po promieniu, aby ładnie stały.


Miłej zabawy i smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty