Zapiekanka tortellini
Witam
Drogich Kucharzy!!!
Dziś mam dla
Was przepis na łatwą zapiekankę w sytuacji niespodziewanych gości.
Oczywiście, warunek konieczny to posiadanie w swoich zapasach poniższych
składników. Część z nich zawsze jest w domu, ale pozostałe składniki muszą być
zakupione na zapas. Zaczynamy.
Składniki:
- 250 g tortellini z szynką lub serem
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- 2 serki topione
- 200 ml mleka
- olej
Jak mówiłem,
część składników z pewnością macie w domu.
I tak.
Tortellini gotujecie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i boczek kroicie
w kostkę i podsmażacie na patelni z odrobiną oleju. Ale to naprawdę z małą
ilością, gdyż boczek wyda co swoje. Serki topione wrzucacie do mleka i
razem podgrzewacie, celem rozpuszczenia się serków. Pamiętajcie, aby cały czas
mieszać w celu uniknięcia ewentualnego przypalenia. Ser żółty ścieracie na
tarce o grubych oczkach. Ugotowane i
odsączone tortellini przekładacie do formy do pieczenia i mieszacie razem z
podsmażonym boczkiem i cebulą. Wszystko zalewacie wykonanym sosem i posypujecie
startym serem. Potrawę
zapiekacie w piekarniku nagrzanym do 1800C przez około 20 minut – do
zrumienienia sera.
Do zapiekanki z tortellini polecam Wam lampkę czerwonego półwytrawnego wina.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz