Zapiekanka tortellini







Witam Drogich Kucharzy!!!

Dziś mam dla Was przepis na łatwą zapiekankę w sytuacji niespodziewanych gości. Oczywiście, warunek konieczny to posiadanie w swoich zapasach poniższych składników. Część z nich zawsze jest w domu, ale pozostałe składniki muszą być zakupione na zapas. Zaczynamy.

Składniki:

- 250 g tortellini z szynką lub serem
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- 2 serki topione
- 200 ml mleka
- olej

Jak mówiłem, część składników z pewnością macie w domu.
I tak. Tortellini gotujecie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i boczek kroicie w kostkę i podsmażacie na patelni z odrobiną oleju. Ale to naprawdę z małą ilością, gdyż boczek wyda co swoje. Serki topione wrzucacie do mleka i razem podgrzewacie, celem rozpuszczenia się serków. Pamiętajcie, aby cały czas mieszać w celu uniknięcia ewentualnego przypalenia. Ser żółty ścieracie na tarce o grubych oczkach. Ugotowane i odsączone tortellini przekładacie do formy do pieczenia i mieszacie razem z podsmażonym boczkiem i cebulą. Wszystko zalewacie wykonanym sosem i posypujecie startym serem. Potrawę zapiekacie w piekarniku nagrzanym do 1800C przez około 20 minut – do zrumienienia sera.

Do zapiekanki z tortellini polecam Wam lampkę czerwonego półwytrawnego wina.

Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty