Brownie





Składniki:
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 g białego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml letniej wody
- około pół szklanki orzechów włoskich lub płatków migdałów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka

Zagotuj wodę w garnku, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Kiedy składniki się roztopią, zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę i masło. Mieszaj tak długo, aż składniki się rozpuszczą.  W oddzielnym dużym ubij jajka, a następnie dodaj mąkę i wszystko bardzo dobrze wymieszaj trzepaczką do ciast. Kiedy masa będzie jednolita powoli dolewaj masę czekoladową. Na koniec wsyp według uznania orzechy lub migdały. Pamiętaj inwencja jest twoja więc możesz również odstąpić od dodania tego składnika lub zamienić na inny rodzaj orzecha.
Przygotuj formę do ciast byle nie za dużą. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piecz 25 minut. Jeśli wolisz aby ciasto było bardziej zbite piecz dodatkowe 5 minut.

Smacznego!!!



Komentarze

Popularne posty