Brownie
Składniki:
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej
czekolady
- 200 g
białego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml
letniej wody
- około pół
szklanki orzechów włoskich lub płatków migdałów
- 1
opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
Zagotuj wodę w garnku, dodaj cukier oraz cukier
waniliowy. Kiedy składniki się roztopią, zdejmij garnek z ognia i dodaj
pokruszoną czekoladę i masło. Mieszaj tak długo, aż składniki się rozpuszczą. W oddzielnym dużym ubij jajka, a następnie
dodaj mąkę i wszystko bardzo dobrze wymieszaj trzepaczką do ciast. Kiedy masa
będzie jednolita powoli dolewaj masę czekoladową. Na koniec wsyp według uznania
orzechy lub migdały. Pamiętaj inwencja jest twoja więc możesz również odstąpić
od dodania tego składnika lub zamienić na inny rodzaj orzecha.
Przygotuj formę do ciast byle nie za dużą. Wyłóż ją
papierem do pieczenia i wlej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C.
Piecz 25 minut. Jeśli wolisz aby ciasto było bardziej zbite piecz dodatkowe 5
minut.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz