Chinkali, czyli gruzińskie pierogi z mięsem
To chyba jedno z najbardziej
popularnych dań kuchni kaukaskiej, szczególnie w kuchni gruzińskiej. Przyznać
się muszę, że przygotowując wieczór gruziński dla moich przyjaciół, tego dania
obawiałem się najbardziej. Przede wszystkim obawiałem się braku koniecznego dla
tej potrawy rosołu wewnątrz sakiewek. Ale poszło super, danie się udało a
przyjaciele byli bardzo zadowoleni.
Składniki:
1.
ciasto:
- ½ kg mąki
pszennej- 3 szczypty soli
- 1 szkl. wody
2.
farsz
- ½ kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego lub - ½ szkl. bulionu warzywnego
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendy i garść posiekanych świeżych liści
- 4 szczypty pieprzu
- 4 szczypty soli
3.
dodatki:
- pieprz świeżo mielony- posiekana natka pietruszki
Zaczynamy od przygotowania
farszu. Mięso wyrabiasz z mieloną/świeżą kolendrą, pieprzem, solą oraz
posiekaną w kostkę cebulą. Kiedy składniki będą dobrze wymieszane dodajesz
powoli bulion warzywny i znów wyrabiasz. Musi być luźny, aby podczas gotowania
wytrącił się wewnątrz rosół. Farsz odstawiasz do lodówki na ½ godziny.
Przystępujemy do przygotowania
ciasta. Mąkę, sól oraz wodę łączysz ze sobą. Ciasto wyrabiasz tak aby było
twardawe ale przy tym sprężyste. Rozwałkowujesz je na placek
o grubości takiej jak przy zwykłych pierogach. Następnie wycinasz kółka o
średnicy ok. 12 cm .
Na każdym z kółek nakładasz czubatą łyżeczkę farszu. Zwilżonymi dłońmi tworzysz
sakiewki (zakładka na zakładkę), których górną część lekko przekręcasz aby
uniknąć dostania się wody do środka. Chinkali gotujesz w osolonej wodzie do 6
minut po wypłynięciu.
Ugotowane Chinkali układasz na
półmisku, posypujesz poszatkowaną natką pietruszki
i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz