Chinkali, czyli gruzińskie pierogi z mięsem






To chyba jedno z najbardziej popularnych dań kuchni kaukaskiej, szczególnie w kuchni gruzińskiej. Przyznać się muszę, że przygotowując wieczór gruziński dla moich przyjaciół, tego dania obawiałem się najbardziej. Przede wszystkim obawiałem się braku koniecznego dla tej potrawy rosołu wewnątrz sakiewek. Ale poszło super, danie się udało a przyjaciele byli bardzo zadowoleni.

Składniki:

1.      ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 3 szczypty soli
- 1 szkl. wody

2.      farsz
- ½ kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego lub 250 g mięsa wołowego i 250 g mięsa    baraniego
- ½ szkl. bulionu warzywnego
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendy i garść posiekanych świeżych liści
- 4 szczypty pieprzu 
- 4 szczypty soli

3.      dodatki:
- pieprz świeżo mielony
- posiekana natka pietruszki

Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wyrabiasz z mieloną/świeżą kolendrą, pieprzem, solą oraz posiekaną w kostkę cebulą. Kiedy składniki będą dobrze wymieszane dodajesz powoli bulion warzywny i znów wyrabiasz. Musi być luźny, aby podczas gotowania wytrącił się wewnątrz rosół. Farsz odstawiasz do lodówki na ½ godziny.
Przystępujemy do przygotowania ciasta. Mąkę, sól oraz wodę łączysz ze sobą. Ciasto wyrabiasz tak aby było twardawe ale przy tym sprężyste. Rozwałkowujesz je na placek o grubości takiej jak przy zwykłych pierogach. Następnie wycinasz kółka o średnicy ok. 12 cm. Na każdym z kółek nakładasz czubatą łyżeczkę farszu. Zwilżonymi dłońmi tworzysz sakiewki (zakładka na zakładkę), których górną część lekko przekręcasz aby uniknąć dostania się wody do środka. Chinkali gotujesz w osolonej wodzie do 6 minut po wypłynięciu.
Ugotowane Chinkali układasz na półmisku, posypujesz poszatkowaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty