Potrawka z indyka ze szpinakiem na mleku kokosowym
Znów coś troszkę orientalnego, a
przy tym lekko strawnego i można powiedzieć troszkę light. Potrawka z indyka ze
szpinakiem na mleku kokosowym jest daniem idealnym samym w sobie lub też z
dodatkiem w postaci ryżu.
Składniki:
- udziec z indyka bez skóry
- 3 żółte papryki
- 300 g pieczarek
- ½ opakowania szpinaku świeżego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki startego świeżego
imbiru
- 4 łyżki curry w proszku
- 1 łyżeczka czubata curry ze
słoika
- sól
- pieprz
- olej do podsmażenia cebuli i
czosnku
- kiełki fasoli mung do dekoracji
Zaczynamy.
W woku podsmażasz posiekaną
drobno cebulę, a po paru chwilach dorzucasz posiekany drobno czosnek. Następnie
pozbywasz papryki gniazd nasiennych i kroisz je w średniej wielkości paski,
podobnie postępujesz z mięsem. Pieczarki kroisz w talarki, które dodajesz
do woka. Po chwili duszenia, co pozwoli na wytrącenie się
wody z pieczarek, dodajesz papryki i mięso. Wszystko zalewasz mlekiem kokosowym i dodajesz
ww. przyprawy (w tym starty imbir). Kiedy mięso będzie gotowe próbujesz potrawę
i doprawiasz jeszcze do smaku. Na koniec dodajesz szpinak i wszystko dusisz aż
potrawa będzie gotowa do spożycia.
Wykładasz potrawę do salaterek lub
na talerz z dodatkiem w postaci ugotowanego ryżu. Wszystko posypujesz kiełkami.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz