Roladki z bakłażana







Składniki:
- 1 szt. dużego bakłażana
- 1 szkl. orzechów włoskich

- ½ owocu granatu
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- ¼ szkl. wody
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
- ½ łyżeczki mielonej kozieradki,
- ½ łyżeczki papryki chili
- sól

- pieprz

Zanim przedstawię Ci sposób przygotowania potrawy zaznaczę, że możesz nie dostać w sklepie mielonej kozieradki. Mi się niestety nie udało i kupiłem kozieradkę w ziarnach, które następnie utarłem w moździerzu i przesypałem przez sitko, aby pozbyć się resztki łupin.
Ale zacznijmy już przygotowania.
Bakłażana dokładnie myjesz i kroisz po długości na plastry około 4 mm, które rozkładasz i posypujesz odrobiną soli. Po około 5 minutach przecierasz je papierowym ręcznikiem w celu zebrania wytrąconej goryczy.
Następnie bakłażany podsmażasz na patelni grillowej i odstawiasz do wystudzenia. W międzyczasie blenderujesz orzechy wraz z czosnkiem, i przyprawami. Kiedy masa będzie luźna dodajesz odrobinę wody w celu uzyskania gładkiej (gęstej) masy. Po uzyskaniu konsystencji kremu, dodajesz drobno posiekaną natkę pietruszki (kilka gałązek pozostawiasz do dekoracji) oraz sól i pieprz do smaku. Krem wyjdzie ostry ale pamiętaj, że jest to tylko farsz, który zostanie zrównoważony przez smak mdłego bakłażana.
Na każdym plastrze bakłażana rozkładasz po czubatej łyżeczce farszu, który lekko rozsmarowywujesz i zwijasz w rulonik, który spinasz wykałaczką.
Ruloniki układasz na talerzu, posypujesz ziarnami z owocu granatu i dekorujesz świeżą natką pietruszki.
 Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty