Roladki z bakłażana
Składniki:
- 1 szt. dużego bakłażana- 1 szkl. orzechów włoskich
- ½ owocu granatu
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- ¼ szkl. wody
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
- ½ łyżeczki mielonej kozieradki,
- ½ łyżeczki papryki chili
- sól
- pieprz
Zanim
przedstawię Ci sposób przygotowania potrawy zaznaczę, że możesz nie dostać w
sklepie mielonej kozieradki. Mi się niestety nie udało i kupiłem kozieradkę w
ziarnach, które następnie utarłem w moździerzu i przesypałem przez sitko, aby
pozbyć się resztki łupin.
Ale zacznijmy
już przygotowania.
Bakłażana dokładnie
myjesz i kroisz po długości na plastry około 4 mm , które rozkładasz i
posypujesz odrobiną soli. Po około 5 minutach przecierasz je papierowym
ręcznikiem w celu zebrania wytrąconej goryczy.
Następnie
bakłażany podsmażasz na patelni grillowej i odstawiasz do wystudzenia. W międzyczasie
blenderujesz orzechy wraz z czosnkiem, i przyprawami. Kiedy masa będzie
luźna dodajesz odrobinę wody w celu uzyskania gładkiej (gęstej) masy. Po
uzyskaniu konsystencji kremu, dodajesz drobno posiekaną natkę pietruszki (kilka
gałązek pozostawiasz do dekoracji) oraz sól i pieprz do smaku. Krem wyjdzie
ostry ale pamiętaj, że jest to tylko farsz, który zostanie zrównoważony przez
smak mdłego bakłażana.
Na każdym
plastrze bakłażana rozkładasz po czubatej łyżeczce farszu, który lekko
rozsmarowywujesz i zwijasz w rulonik, który spinasz wykałaczką.
Ruloniki
układasz na talerzu, posypujesz ziarnami z owocu granatu i dekorujesz świeżą
natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz