Adżika czerwona






Bardzo ostra pasta paprykowa nadająca się przede wszystkim do mięs i wędlin. Przepis pochodzi z książki pt. Tajemnice Gruzińskiego Smaku autorstwa Maglakelidze Giorgi, rok wydania 2018, wydawnictwo, Nasza Księgarnia.

Składniki:
- 0,5 kg ostre papryki
- 0,5 kg słodkiej papryki
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek kopru
- 2 garście bazylii
- pół pęczka natki seler (ja zastąpiłem pęczkiem natki pietruszki)
- 3 główki czosnku (ja użyłem 1 główki i wg mnie to ilość wystarczająca)
- 2 łyżki ziaren nasion kolendy
- 0,5 łyżeczki gruzińskiej odmiany szafranu
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól

Zioła, papryki i natkę selera/pietruszki myjecie pod zimną wodą, oczyszczacie, obieracie z łodyg i twardych łupin. Blenderujecie lub mielicie. Dodajecie przyprawy, przekładacie do garnka i doprowadzacie do wrzenia. Gotujecie na małym ogniu do czasu osiągnięcia konsystencji konfitury. Następnie przekładacie do słoików i przechowujecie w suchym, ciemnym miejscu.  

Smacznego !!!



Komentarze

Popularne posty