Adżika czerwona
Bardzo ostra pasta paprykowa
nadająca się przede wszystkim do mięs i wędlin. Przepis pochodzi z książki pt. Tajemnice Gruzińskiego Smaku autorstwa Maglakelidze
Giorgi, rok wydania 2018, wydawnictwo, Nasza Księgarnia.
Składniki:
- 0,5 kg ostre papryki
- 0,5 kg słodkiej papryki
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek kopru
- 2 garście bazylii
- pół pęczka natki seler (ja
zastąpiłem pęczkiem natki pietruszki)
- 3 główki czosnku (ja użyłem 1
główki i wg mnie to ilość wystarczająca)
- 2 łyżki ziaren nasion kolendy
- 0,5 łyżeczki gruzińskiej
odmiany szafranu
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól
Zioła, papryki i natkę
selera/pietruszki myjecie pod zimną wodą, oczyszczacie, obieracie z łodyg i twardych łupin. Blenderujecie lub mielicie. Dodajecie przyprawy, przekładacie
do garnka i doprowadzacie do wrzenia. Gotujecie na małym ogniu do czasu
osiągnięcia konsystencji konfitury. Następnie przekładacie do słoików i przechowujecie
w suchym, ciemnym miejscu.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz