Gruzińska pasta fasolowa
Kolejne wydanie przekąski gruzińskiej. Z czystym sercem polecam. Idealna
do chleba gruzińskiego, który na obecną chwilę możecie kupić w wielu
piekarniach z wyrobami gruzińskimi. Oryginalny przepis na pastę fasolową pochodzi
z książki pt. Tajemnice Gruzińskiego Smaku autorstwa Maglakelidze
Giorgi, rok wydania 2018, wydawnictwo, Nasza Księgarnia. Oczywiście jak to ja
musiałem dokonać kilku zmian aby zachować smak ale ułatwiając sobie
przygotowanie. Decyzja o sposobie wykonania przekąski zależy
już od Was samych.
już od Was samych.
Składniki:
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- garść świeżej bazylii
- 1-2 ostre papryczki
- 1 łyżka masła
- sól
Fasolę odsączacie z zalewy i przepłukujecie pod bieżącą wodą. Następnie blenderujecie
na gładką masę. W przypadku, gdy okaże się że masa jest zbyt gęsta możecie
dodać odrobinę oleju. Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażacie na
maśle, a gdy się zeszklą mieszacie z masą fasolową. Dodajecie posiekaną natkę
pietruszki, koperek, bazylię i ostrą paprykę oraz doprawiacie solą.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz