Gruzińska pasta fasolowa






Kolejne wydanie przekąski gruzińskiej. Z czystym sercem polecam. Idealna do chleba gruzińskiego, który na obecną chwilę możecie kupić w wielu piekarniach z wyrobami gruzińskimi. Oryginalny przepis na pastę fasolową pochodzi z książki pt. Tajemnice Gruzińskiego Smaku autorstwa Maglakelidze Giorgi, rok wydania 2018, wydawnictwo, Nasza Księgarnia. Oczywiście jak to ja musiałem dokonać kilku zmian aby zachować smak ale ułatwiając sobie przygotowanie. Decyzja o sposobie wykonania przekąski zależy
już od Was samych.

Składniki:
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- garść świeżej bazylii
- 1-2 ostre papryczki
- 1 łyżka masła
- sól

Fasolę odsączacie z zalewy i przepłukujecie pod bieżącą wodą. Następnie blenderujecie na gładką masę. W przypadku, gdy okaże się że masa jest zbyt gęsta możecie dodać odrobinę oleju. Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażacie na maśle, a gdy się zeszklą mieszacie z masą fasolową. Dodajecie posiekaną natkę pietruszki, koperek, bazylię i ostrą paprykę oraz doprawiacie solą.

Smacznego !!!
 


Komentarze

Popularne posty