Malinowa chmurka




Witam, Witam, Witam.

Przedstawiam Wam ciasto, które dzięki swojej puszystości i wykończeniu określić można mianem Malinowej chmurki. Szykując się do świąt Wielkanocy rozmyślałem jakie ciasto przygotować. Myśl pierwsza sernik. Ale czemu zwyczajny. Z rodzynkami, w czekoladzie, z cukrem pudrem, z kruszonką, tygrysi. Czemu nie spróbować czegoś innego. I tak siedząc w internecie szukałem czegoś, czego nigdy nie robiłem. I wtedy się pojawił. Sernik z malinami. A skoro maliny można bez problemu nabyć w każdym markecie, to czemu nie.  Sernik naprawdę pyszny. Spróbujcie go wykonać. Sernik puszysty niczym chmurka a to dzięki pieczeniu go w piekarniku na wodzie. Gorąco zachęcam.

Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 paczki kruchych ciastek kakaowych (w zależności od wielkości tortownicy)
- 250 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego (polecam ten pierwszy)

Składniki na polewę:
- 400 g świeżych malin
- 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego (polecam ten pierwszy)
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny

Spód ciasta:
- 2 paczki kruchych ciastek kakaowych (w zależności od wielkości tortownicy)

Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i zamknijcie obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie układacie kruche ciasteczka tak aby jedno nachodziło na drugie. Układacie tak dwie warstwy. Do misy miksera włóżcie około 1/4 ilości sera, cukier oraz mąką ziemniaczaną. Miksujcie na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty. Dodajcie resztę sera, jajka, cukier waniliowy lub wanilinowy i znów miksujcie przez 1 minutę na większych obrotach. Wlejcie śmietankę i miksujcie aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełóżcie masę do tortownicy na ciasteczka.

Na blacie ułóżcie na krzyż 4 arkusze folii aluminiowej, na środku postawcie tortownicę i zawińcie boki folii ku górze tak, aby zabezpieczyć dno przed przeniknięciem wody.

Piekarnik nagrzejcie do 175 stopni. Tortownicę z sernikiem wstawcie do większej formy do pieczenia, całość postawcie na środkowej kratce w piekarniku. Wlejcie wrzątek do formy do pieczenia. Zamknijcie piekarnik i pieczcie przez około 1 godzinę. Wskazuję, że ciasto będzie bardzo rosło. Jeśli nie chcecie aby ciasto nie opadło po upieczeniu na minimum masy, stopniowo wyjmujcie je z piekarnika. Tak należy studzić sernik. Wyjmijcie formę z wody i odwińcie z folii, postawcie na kratce i całkowicie ostudźcie. Ciasto musi odparować. Kiedy sernik będzie chłodny zróbcie dekorację z malin. Odłóżcie 1/3 malin i zmiksujcie je blenderem, następnie przetrzyjcie przez sitko pozbywając się pesteczek. Wlejcie masę do rondelka, dodajcie cukier waniliowy lub wanilinowy i zagotujcie. Dodajcie następnie rozmieszaną w soku z cytryny mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszajcie i zagotujcie. Zagęszczony mus wylewacie na sernik i układacie na nim resztę świeżych malin.

Przepis na postawie przepisu ze strony kwestia smaku.

Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty