Malinowa chmurka
Witam, Witam, Witam.
Przedstawiam Wam ciasto, które
dzięki swojej puszystości i wykończeniu określić można mianem Malinowej
chmurki. Szykując się do świąt Wielkanocy rozmyślałem jakie ciasto przygotować.
Myśl pierwsza sernik. Ale czemu zwyczajny. Z rodzynkami, w czekoladzie, z
cukrem pudrem, z kruszonką, tygrysi. Czemu nie spróbować czegoś innego. I tak
siedząc w internecie szukałem czegoś, czego nigdy nie robiłem. I wtedy się
pojawił. Sernik z malinami. A skoro maliny można bez problemu nabyć w każdym
markecie, to czemu nie. Sernik naprawdę
pyszny. Spróbujcie go wykonać. Sernik puszysty niczym chmurka a to dzięki
pieczeniu go w piekarniku na wodzie. Gorąco zachęcam.
Składniki na masę serową:
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 paczki kruchych ciastek kakaowych (w zależności od wielkości tortownicy)
- 250 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego (polecam ten pierwszy)
- 2 paczki kruchych ciastek kakaowych (w zależności od wielkości tortownicy)
- 250 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego (polecam ten pierwszy)
Składniki na polewę:
- 400 g świeżych malin
- 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego (polecam ten pierwszy)
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Spód ciasta:
- 2 paczki kruchych ciastek kakaowych (w zależności od wielkości tortownicy)
Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i zamknijcie obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie układacie kruche ciasteczka tak aby jedno nachodziło na drugie. Układacie tak dwie warstwy. Do misy miksera włóżcie około 1/4 ilości sera, cukier oraz mąką ziemniaczaną. Miksujcie na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty. Dodajcie resztę sera, jajka, cukier waniliowy lub wanilinowy i znów miksujcie przez 1 minutę na większych obrotach. Wlejcie śmietankę i miksujcie aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełóżcie masę do tortownicy na ciasteczka.
Na blacie ułóżcie na krzyż 4
arkusze folii aluminiowej, na środku postawcie tortownicę i zawińcie boki folii
ku górze tak, aby zabezpieczyć dno przed przeniknięciem wody.
Piekarnik nagrzejcie do 175 stopni. Tortownicę z sernikiem
wstawcie do większej formy do pieczenia, całość postawcie na środkowej kratce w
piekarniku. Wlejcie wrzątek do formy do pieczenia. Zamknijcie piekarnik i pieczcie
przez około 1 godzinę. Wskazuję,
że ciasto będzie bardzo rosło. Jeśli nie chcecie aby ciasto nie opadło po
upieczeniu na minimum masy, stopniowo wyjmujcie je z piekarnika. Tak należy
studzić sernik. Wyjmijcie formę z wody i odwińcie z folii, postawcie na kratce
i całkowicie ostudźcie. Ciasto musi odparować. Kiedy sernik będzie chłodny
zróbcie dekorację z malin. Odłóżcie
1/3 malin i zmiksujcie je blenderem, następnie przetrzyjcie przez sitko
pozbywając się pesteczek. Wlejcie masę do rondelka, dodajcie cukier waniliowy
lub wanilinowy i zagotujcie. Dodajcie następnie rozmieszaną w soku z cytryny
mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszajcie i zagotujcie. Zagęszczony mus wylewacie
na sernik i układacie na nim resztę świeżych malin.
Przepis na postawie przepisu ze strony kwestia smaku.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz