Mczadi
Powiem szczerze przepis łatwy i ciekawy. Ale. Jest tu małe ale. Zamiast
wykonać tradycyjne Mczadi czyli kukurydziane placuszki, ja uformowałem
kluseczki, które bardziej pasowały mi do serwowanej gościom potrawy. Sugeruję wypróbować danie na dwa sposoby i
wybrać ten który bardziej wam będzie odpowiadał.
Składniki:
- 2 szkl. mąki kukurydzianej
- 1 szkl. mąki gorącej
- oliwa lub olej do smażenia (opcjonalnie)
Mąkę wsypujemy do miski i wlewamy bardzo gorącą wodę, a następnie szybko
mieszamy
aż do połączenia w jednolitą masę. Ilość wody zależy od jakości i chłonności mąki. Mokrymi rękoma formujemy owalne placuszki lub owalne kluseczki. Następnie smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
aż do połączenia w jednolitą masę. Ilość wody zależy od jakości i chłonności mąki. Mokrymi rękoma formujemy owalne placuszki lub owalne kluseczki. Następnie smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przepis zaczerpnięty ze strony oblicza Gruzji.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz