Mczadi






Powiem szczerze przepis łatwy i ciekawy. Ale. Jest tu małe ale. Zamiast wykonać tradycyjne Mczadi czyli kukurydziane placuszki, ja uformowałem kluseczki, które bardziej pasowały mi do serwowanej gościom potrawy. Sugeruję wypróbować danie na dwa sposoby i wybrać ten który bardziej wam będzie odpowiadał.

Składniki:
- 2 szkl. mąki kukurydzianej
- 1 szkl. mąki gorącej
- oliwa lub olej do smażenia (opcjonalnie)

Mąkę wsypujemy do miski i wlewamy bardzo gorącą wodę, a następnie szybko mieszamy
aż do połączenia w jednolitą masę. Ilość wody zależy od jakości i chłonności mąki. Mokrymi rękoma formujemy owalne placuszki lub owalne kluseczki. Następnie smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Przepis zaczerpnięty ze strony oblicza Gruzji.

Smacznego !!!
 

Komentarze

Popularne posty