Odwrotny rabarbar
Część. Dziś mam dla Was przepis na ciasto z rabarbarem. Przepis szybki do
wykonania a przy tym efekt końcowy prezentuje się naprawdę ciekawie.
Składniki:
- 5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżeczek cukru
- masło do wysmarowania formy
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek czubatych mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżeczek cukru
- masło do wysmarowania formy
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek czubatych mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
Rabarbar oczyszczacie, myjecie,
osuszacie i kroicie wzdłuż. W wysmarowanej masłem formie układacie rabarbar w
pierścienie, zaczynając od ścian tortownicy. Posypujecie cukrem.
Białka oddzielacie od żółtek,
które ubijacie na pianę. Usztywniacie pianę cukrem.
W dalszym ciągu ubijając pianę dodajecie żółtka i olej. Mąkę mieszacie z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie łączycie z pianą.
W dalszym ciągu ubijając pianę dodajecie żółtka i olej. Mąkę mieszacie z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie łączycie z pianą.
Ciasto wlewacie na ułożony
rabarbar i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczecie 40
minut. Uwaga. Tortownica musi być naprawdę ścisła aby cukier podczas topnienia
nie skapywał Wam na dno piekarnika. Sugeruję na dno piekarnika wyłożyć folię
aluminiową aby uniknąć długiego czyszczenia pieca.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika i
lekkim przestudzeniu przekładacie szybkim ruchem je na talerz odwracając dnem
do góry.
Przepis wzorowany na miksturze z przyslijprzepis.pl
Przepis wzorowany na miksturze z przyslijprzepis.pl
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz