Odwrotny rabarbar




Część. Dziś mam dla Was przepis na ciasto z rabarbarem. Przepis szybki do wykonania a przy tym efekt końcowy prezentuje się naprawdę ciekawie.

Składniki:
- 5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżeczek cukru
- masło do wysmarowania formy
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek czubatych mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju

Rabarbar oczyszczacie, myjecie, osuszacie i kroicie wzdłuż. W wysmarowanej masłem formie układacie rabarbar w pierścienie, zaczynając od ścian tortownicy. Posypujecie cukrem.

Białka oddzielacie od żółtek, które ubijacie na pianę. Usztywniacie pianę cukrem.
W dalszym ciągu ubijając pianę dodajecie żółtka i olej. Mąkę mieszacie z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie łączycie z pianą.

Ciasto wlewacie na ułożony rabarbar i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczecie 40 minut. Uwaga. Tortownica musi być naprawdę ścisła aby cukier podczas topnienia nie skapywał Wam na dno piekarnika. Sugeruję na dno piekarnika wyłożyć folię aluminiową aby uniknąć długiego czyszczenia pieca.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim przestudzeniu przekładacie szybkim ruchem je na talerz odwracając dnem do góry.

Przepis wzorowany na miksturze z przyslijprzepis.pl


Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty