Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami





 Składniki na około 20 szt.:
- 2 szkl. mąki tortowej
- ¾ szkl. wody
- 1 jajko
- 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej palonej
- 100 g kurek świeżych lub 150 g mrożonych
- 2 średnie cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

1.      farsz:
Kaszę należy ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, a następnie ostudzić. Oczyszczone i umyte kurki lub rozmrożone musicie drobno pokroić. Kroicie  jedną cebulę i dwa ząbki czosnku. Kurki, cebulę i czosnek podsmażacie na patelni przez ok. 5 minut. Następnie wszystkie składniki mieszacie doprawiając solą i pieprzem do smaku.

2.      ciasto:
Wszystkie składniki (mąka, jajko i woda) umieszczacie w misce i wyrabiacie na miękkie ciasto. W razie potrzeby dodajecie odrobinę mąki. Ciasto rozwałkowujecie na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinacie koła. Pierogi nadziewacie farszem
i zlepiacie. Odkładacie na blat oprószony mąką.

W dużym garnku zagotowujecie wodę, którą następnie solicie i dodajecie do niej odrobinę oleju. Pierogi wrzucacie na wrzątek i gotujecie ok. 3 minut od wypłynięcia.
W międzyczasie drugą cebulę kroicie w kostkę i podsmażacie.
Pierogi podajecie z podsmażoną cebulką. Sugeruję podsmażenie również samych pierogów.

Przepis zaczerpnięty ze strony Smaker.pl
Smacznego !!!




Komentarze

Popularne posty