Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami
Składniki na około 20 szt.:
- 2 szkl. mąki tortowej
- ¾ szkl. wody
- 1 jajko
- 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej palonej
- 100 g kurek świeżych lub 150 g mrożonych
- 2 średnie cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1.
farsz:
Kaszę należy
ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, a następnie ostudzić.
Oczyszczone i umyte kurki lub rozmrożone musicie drobno pokroić. Kroicie jedną cebulę i dwa ząbki czosnku. Kurki,
cebulę i czosnek podsmażacie na patelni przez ok. 5 minut. Następnie wszystkie
składniki mieszacie doprawiając solą i pieprzem do smaku.
2.
ciasto:
Wszystkie
składniki (mąka, jajko i woda) umieszczacie w misce i wyrabiacie na miękkie
ciasto. W razie potrzeby dodajecie odrobinę mąki. Ciasto rozwałkowujecie na
stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinacie koła. Pierogi
nadziewacie farszem
i zlepiacie. Odkładacie na blat oprószony mąką.
i zlepiacie. Odkładacie na blat oprószony mąką.
W dużym garnku zagotowujecie wodę,
którą następnie solicie i dodajecie do niej odrobinę oleju. Pierogi wrzucacie
na wrzątek i gotujecie ok. 3 minut od wypłynięcia.
W międzyczasie drugą cebulę kroicie w kostkę i podsmażacie.
W międzyczasie drugą cebulę kroicie w kostkę i podsmażacie.
Pierogi podajecie z podsmażoną
cebulką. Sugeruję podsmażenie również samych pierogów.
Przepis zaczerpnięty ze strony Smaker.pl
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz