Makaron spaghetti z zielonym pesto, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami




Cześć, dziś przedstawiam Wam przepis na makaron spaghetti , który przygotowałem ostatnio dla mojej kochanej żony, która skłoniła mnie do założenia niniejszego bloga i która za każdym razem wykonuje zdjęcia moich dań.

Zaczynamy od sporządzenia pesto.

Składniki:
- duża doniczka świeżych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 30 g orzeszków piniowych
- 60 g startego parmezanu lub innego twardego sera
- 70 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Liście bazylii myjecie i dobrze wysuszacie, czosnek obieracie z łupiny. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) miksujecie blenderem. Następnie, powoli dolewacie oliwy, wciąż miksując. Gotowe pesto przekładacie do słoiczka/ów, na górze umieszczając niewielką ilość oliwy, co pozwoli na przechowywanie pesto około jednego miesiąca. Słoiczek/ki zakręcić i wstawić do lodówki. Drobna sugestia – pesto możecie również zamrozić, co pozwoli na wydłużenie okresu przechowywania. 

Teraz przechodzimy do przygotowania potrawy.

Składniki:
- makaron spaghetti – w ilości wybranej dla dwóch osób
- 2-3 czubate łyżeczki pesto
- 5 suszonych pomidorów z oliwy
- 40 g twardego, wyrazistego sera
- 80 g szynki parmeńskiej lub 80 g szynki wolno dojrzewającej przygotowanej wg mojego
   przepisu (strona przekąski)
- łyżka oliwy z oliwek
- świeża bazylia do przybrania
- pieprz do oprószenia dania
 
Makaron spaghetti gotujecie al dente w dużej ilości osolonej wody. Szynkę parmeńską lub wolno dojrzewającą kroicie w paseczki, tak jak suszone pomidory. Na rozgrzaną patelnię z małą ilością oliwy wrzucacie szynkę parmeńską (zostawcie dwa pokrojone plastry do dekoracji dania) i pomidory celem zagrzania. Dorzucacie ugotowany makaron i pesto. Wszystko dokładnie mieszacie. Przygotowane danie wykładacie na talerze, dekorując wszystko pozostałą ilością szynki i pokrojonym w cieniutkie plastry serem. Wszystko posypujecie grubo mielonym pieprzem. Na wierzch układacie kilka listków świeżej bazylii.


Smacznego !!! 

Komentarze

Popularne posty