Makaron spaghetti z zielonym pesto, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Cześć, dziś przedstawiam Wam przepis na
makaron spaghetti , który przygotowałem ostatnio dla mojej kochanej żony, która
skłoniła mnie do założenia niniejszego bloga i która za każdym razem wykonuje
zdjęcia moich dań.
Zaczynamy od sporządzenia pesto.
Składniki:
- duża doniczka świeżych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 30 g orzeszków piniowych
- 60 g startego parmezanu lub innego
twardego sera
- 70 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Liście bazylii myjecie
i dobrze wysuszacie, czosnek obieracie z łupiny. Wszystkie składniki (oprócz
oliwy) miksujecie blenderem. Następnie, powoli dolewacie oliwy, wciąż miksując.
Gotowe pesto przekładacie do słoiczka/ów, na górze umieszczając niewielką ilość
oliwy, co pozwoli na przechowywanie pesto około jednego miesiąca. Słoiczek/ki
zakręcić i wstawić do lodówki. Drobna sugestia – pesto możecie również
zamrozić, co pozwoli na wydłużenie okresu przechowywania.
Teraz przechodzimy do przygotowania potrawy.
Składniki:
- makaron spaghetti – w ilości wybranej
dla dwóch osób
- 2-3 czubate łyżeczki pesto
- 5 suszonych pomidorów z oliwy
- 40 g twardego, wyrazistego sera
- 80 g szynki parmeńskiej lub 80 g
szynki wolno dojrzewającej przygotowanej wg mojego
przepisu (strona przekąski)
- łyżka oliwy z oliwek
- świeża bazylia do przybrania
- pieprz do oprószenia dania
Makaron spaghetti
gotujecie al dente w dużej ilości osolonej wody. Szynkę parmeńską lub wolno
dojrzewającą kroicie w paseczki, tak jak suszone pomidory. Na rozgrzaną
patelnię z małą ilością oliwy wrzucacie szynkę parmeńską (zostawcie dwa
pokrojone plastry do dekoracji dania) i pomidory celem zagrzania. Dorzucacie
ugotowany makaron i pesto. Wszystko dokładnie mieszacie. Przygotowane danie
wykładacie na talerze, dekorując wszystko pozostałą ilością szynki i pokrojonym
w cieniutkie plastry serem. Wszystko posypujecie grubo mielonym pieprzem. Na
wierzch układacie kilka listków świeżej bazylii.
Smacznego
!!!
Komentarze
Prześlij komentarz