Zupa tajska z krewetkami i cukinią
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki posiekanego czosnku
- 4 łyżeczki startego imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka curry ze słoika
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 litr wywaru warzywnego
- 500 g oczyszczonych krewetek z ogonkami
- sól
- 1 limonka
- 1 pęczek szczypiorku
- kilka listków kolendry
- oliwa
W garnku rozgrzewacie oliwę. Dodajecie obrany i
starty na tarce o małych oczkach imbir, pokrojoną na małe (około 4 cm) kawałki
trawy cytrynowej oraz posiekany czosnek. Wszystko podsmażacie na małym ogniu.
Dodajcie curry, chilli i wszystko zalewacie uprzednio przygotowanym wywarem
warzywnym. Kiedy podstawa zupy zacznie wrzeć, zmniejszacie ogień i wrzucacie
pokrojoną w ćwiartki cukinię. Kiedy cukinia będzie prawie miękka dodajecie
krewetki i mleko kokosowe. Wszystko gotujecie jeszcze około 5 minut. Następnie
zwiększacie ogień i gotujecie zupę jeszcze kilka minut. Potrawę doprawiacie
solą i ewentualnie jeszcze odrobiną curry. Wyjmujecie trawę cytrynową, a zupę nalewacie do głębokich talerzy, po
środku tworząc kopczyk z krewetek i cukinii. Dekorujecie listkami kolendry,
szczypiorkiem i skrapiacie limonką
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz