Chałka - czyli jak miło zacząć dzień
Witam. Kolejny przepis w tematyce wypieku. Były
przepisy na chleb, bułki, a teraz czas na chałkę. Przepis sprawdzony,
wypróbowany, dlatego godny polecenia. To ani mój przepis, ani moja wizja na
przepis zasięgnięty z literatury kulinarnej. Przepis pozyskany od mojej dobrej
znajomej Kasi Luzyńczyk, za który bardzo jej dziękuję, a chyba najbardziej moje
dzieci, które zajadały się świeżą chałką. Chałką, która ani nie była sucha ani
nadmuchana jak to jest teraz jest powszechne w naszych sklepach i piekarniach.
Składniki na
ciasto (1 duża chałka):
- 450 g mąki
pszennej
- 100 ml
ciepłego mleka
- 100 ml
ciepłej wody
- 15 g
drożdży świeżych
- 1 jajko
- 2 łyżki
masła, roztopionego
- 3 łyżki
cukru
- 1 łyżeczka
soli
Składniki na
kruszonkę:
- 60 g mąki
pszennej
- 30 g masła
- 30 g cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko do
posmarowania wierzchu
Drożdże
mieszacie z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru, przykrywacie
ściereczką i zostawiacie na 15 minut w ciepłym miejscu. Zaczyn powinien być
aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza. Resztę mąki przesiewacie,
dodajecie pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione
masło oraz zaczyn. W tym przypadku odszedłem od roli mojego robota i ciasto
wyrobiłem osobiście. Wyrabiacie je tak, aż będzie gładkie i elastyczne.
Formujecie kulę, wkładacie ją do miski, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godzina). Po
wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiacie, aby odgazować ciasto.
I teraz
zabawa. Znajdźcie w Internecie sposób zaplatania warkocza na chałkę. Jest wiele
metod. Wybierzcie dla siebie najbardziej odpowiednią. Ja osobiście wybrałem
metodę na krzyż z dwóch wałków.
Jak już
zdecydujecie się na sposób zaplecenia i zrealizujecie splot to przygotowaną chałkę
przekładacie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywacie ściereczką
i zostawiacie na 30 minut do napuszenia.
W
międzyczasie wszystkie składniki na kruszonkę przekładacie do miseczki i
wyrabiacie, aż powstaną grudki.
Wyrośniętą
chałkę smarujecie roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką. Chałkę pieczecie w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni przez około 30 minut, aż skórka będzie mocno brązowa.
Po
upieczeniu wyciągacie ją na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz