Chałka - czyli jak miło zacząć dzień







Witam. Kolejny przepis w tematyce wypieku. Były przepisy na chleb, bułki, a teraz czas na chałkę. Przepis sprawdzony, wypróbowany, dlatego godny polecenia. To ani mój przepis, ani moja wizja na przepis zasięgnięty z literatury kulinarnej. Przepis pozyskany od mojej dobrej znajomej Kasi Luzyńczyk, za który bardzo jej dziękuję, a chyba najbardziej moje dzieci, które zajadały się świeżą chałką. Chałką, która ani nie była sucha ani nadmuchana jak to jest teraz jest powszechne w naszych sklepach i piekarniach.  

Składniki na ciasto (1 duża chałka):
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 15 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli

Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 30 g cukru

Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu

Drożdże mieszacie z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru, przykrywacie ściereczką i zostawiacie na 15 minut w ciepłym miejscu. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza. Resztę mąki przesiewacie, dodajecie pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. W tym przypadku odszedłem od roli mojego robota i ciasto wyrobiłem osobiście. Wyrabiacie je tak, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujecie kulę, wkładacie ją do miski, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godzina). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiacie, aby odgazować ciasto.
I teraz zabawa. Znajdźcie w Internecie sposób zaplatania warkocza na chałkę. Jest wiele metod. Wybierzcie dla siebie najbardziej odpowiednią. Ja osobiście wybrałem metodę na krzyż z dwóch wałków.
Jak już zdecydujecie się na sposób zaplecenia i zrealizujecie splot to przygotowaną chałkę przekładacie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywacie ściereczką i zostawiacie na 30 minut do napuszenia.
W międzyczasie wszystkie składniki na kruszonkę przekładacie do miseczki i wyrabiacie, aż powstaną grudki.
Wyrośniętą chałkę smarujecie roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką.  Chałkę pieczecie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż skórka będzie mocno brązowa.
Po upieczeniu wyciągacie ją na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty